Thursday, April 15, 2010

Duo of Trouble-In Highland Tower!!!

Malam yang mengerikan dan sejuk
(baru lepas hujan petang itu)
(pada pukul 10/08/2009-12.30AM bersama amerool)

plan nk gerak ke HT ni dah lame nk wat ngan amerool ni,tp kali ni nk try masuk berdua...cantik sgt la pda mlm tu sbb baru je lpas hujan petang,so agak sejuk skit mlm tu,aku pun dah wat persiapan ngan menge-charge bateri camera,beli bateri untuk lampu suluh..si amerool ni plak bwk perut je..hhahaha....so dlm kol 12.30am tu,aku dan amerool gerak ke pertonas permaisuri untuk isi minyak motor..

sblum nk gerak ke HT,aku dah bgi taklimat kecik kat amerool ini untuk ape2 kemungkinan terjadi di dlm HT ni,yela ni first time aku dan amerool nk try masuk ke dlm HT(sblum ni just lepak kat luar je)..

so kitorg pun gerak ke HT dlm 10-15minit melalui jln maluri dan ampang...ngan langkah berhati2 dan preparation dri kitorg berdua,smpai je kat dpn simpang HT tu,kitorg dah matikan enjin moto dan tolak smpai ke sblah rmh cina yg de anjing memekak giler tu..(nasib baik anjing tu xmemekak mlm tu)...sblum masuk tu,skali lagi aku beri taklimat kat amerool ttg keselamatan dlm HT nnt...

mula2 kitorg kena langkah paip besar kat longkang dpn HT tu,keadaan di luar sunyi je,tp berlecak skit,yela hujan petang td...so aku dan amerool meneruskan gak untuk masuk ke dlm HT...

amerool yg tutup mata sbb kena flash kamera aku...

aku yg terpaksa ambik gmbr sndiri ...

ok,ni la diantara semak2 yg ada di luar persekitaran HT tu...

ni la lorong nk masuk ke HT...terus je n nmpk la HT tu(gelap sgt)

amerool yg berjalan bersebelahan dengan aku...

skit lagi nk smpai ke HT...nmpk x lorong putih tu...?

sesudah je melintasi semak yg agak mcm hutan ni hmpir dlm 3minit...berdebar gak jantung aku time ni,yela gelap siot dlm tu,dahla penuh semak-samun,nyamuk plak berleluasa(amerool la mangsanye)..bateri camera still full lagi(3bar)...aku plak asyik tgk jam kat handset..baru je dlm kol 1.14am...awal lagi kot.sambil tu sruh amerool suluh sekeliling(kitorg khuatir ngan kehadiran "benda" lain selain makhluk halus sperti makhluk asing,mat pet,perompak/perogol/penyamun dan semua "pe"...hehehe...ok xlama kemudian,tiba la kitorg betul2 di hadapan HT..pergh!!


so,ni la HT pada gambaran pertama yg aku dpt snap...

ni plak sekeliling berhmpiran HT...time ni mmg gelap sgt...


ni la diantara lorong nk masuk HT..


sblum masuk,ambik gmbr tingkat dri luar...


ni plak belukar di ada btol2 dpn HT tu...


ni plak lorong rumput yg agak bersih berbanding dgn skrg yg penuh ngan lalang...

baiklah,setelah je mengambil bbrp2 keping gmbr di luar DEPAN HT ni,kitorg pun prepare gile2 slbum nk masuk HT tu,yela,kot2 ade mat pet ke,org gile ke dok standby dlm tu...time tu aku asyik suruh amerool suluh kiri sbb die dok sblah kiri...kna cover line skit..kot2 ade "BENDA" lain tgh mengendap ke..time ni habis 1baju aku basah sbbkan peluh(punyalah panas kat dlm area HT ni walaupun masih terasa ade air hujan turun menitik2 skit)...nafas dan dada aku time ni dah laju mcm org tgh lari 200meter tgh padang...punyala kencang smpai si amerool pun leh dgr dengupan jantung aku...so kitorg pun teruskan perjalanan kitorg ke dlm HT...


ni plak pokok pisang yg berada di dpn "pintu masuk" HT ni...


kelihatan sgt gelap di bwh HT ni,klu xde lampu suluh,mmg boleh tersalah jalan nnt..


ni la die gmbran HT di tgkat bwh skali...penuh dgn lukisan dan lumpur di tanah...


ni plak bilik sampah nye(agak kot)


ni plak slblah kanan bwh HT tu..penuh ngan pokok2 pisang...


ok,ni plak tangga untuk pergi ke blok HT yg satu 1,blok B agaknya...

ok,setiba je kitorg di btol2 bwh tgkat HT ni,apa yg aku dpt dan rase ialah bertapa gelapnya dibwh HT ni,dah la byk nyamuk,tanah plak berlumpur,then asyik dgr bunyi air menitik,maybe air hujan kot...then aku terjumpa ade 1 bilik besar yg berhampiran dgn tangga menuju blok B..


ni la bilik tu,xde agak apa fungsi bilik ini..maybe bilik stor kot..


ni plak mcm lubang petak kosong yg dipenuhi lumpur...


ni plak diluar bilik stor tu...nmpk x tanah mcm lumpur tu..?


ok,ni lagi clear menampakkan tanah dlm HT ni lumpur(mcm ne x runtuh?)

ok,slpas je jelajah dlm blik stor tu dlm 5minit(xdela besar mane pun bilik stor tu..)kitorg gerak ke dlm skit untuk mengambil bbrp gmbar...dan situ aku dpt bbrp gmbr dinding dan tiang yg penuh dengan ayat2 dan lukisan pelik(ntah sapa buat,dah mcm kat rmh kosong "mona fandey" sek.12 s.alam)...


ni plak kat lorong blkg HT,xberani nk masuk sbb terlalu gelap sgt kat blkg tu...


ni plak setelah di-zoom kan...nmpk x peliknye lukisan kat dlm tu...?


yg ni plak berhmpiran dgn tembok sebelah blkg(xsure ape yg ade kat blkg tu)


ok,stlah skodeng area dpn bwh HT ni,kitorg pun nk try la masuk ke tmpt yg lebih dlm dan lebih gelap,mula2 kitorg pun usha la tanah kat situ...xkitorg sbnrnya xdela lama sgt kat bwh tu,sbb sedar2 je aku tgk jam kt Hp aku,baru je dlm 10minit kitorg lepak...erm pe lagi,aku mmg xpuas lg nk "bersiar-siar" dlm HT ni,sblum tu,kitorg ambik gmbr kat dpn gerbang pintu masuk HT tu..


ni la amerool yg xabis2 mengadu gatal ngan nyamuk...


ni plak aku...siap prepare pegang kunci motor klu de sudden emergency..hahaha

ok,lpas je ambik gmbr tu,tiba2 la plak ade 1benda yg watkan aku rase xsedap hati,nak tau ape...?
tiba2 je la plak bateri kamera menunjukkan "battery depleted" a.k.a kehabisan bateri...what...??
baru je dlm 15minit dlm HT ni,dah abis bateri..?what the ****???,mcm xmasuk akal je,slalunye bateri kamera akan bertahan paling lemah pun dlm 1jam,tp dlm kes aku ni,xsmpai 15minit,dah nk mati...

tu yg wat aku xpuas hati time tu,then memandangkan tanah HT tu berlumpur dan kitorg plak pakai selipar je(xbagus masuk untuk keselamatan)...dan klu masuk pun mcm xberguna sbb kamera dah mati,nnt klu aku cite dan xde gmbr mcm aku menipu la plak...so aku pun agak bercelaru time tu,nk xnk,kna gak kluar...ngan hati yg masih berdegup kencang nye,peluh membasah tangan dan dahi aku,terus aku mengajak amerool kluar dari situ,si amerool ni xbyk ckp plak dlm HT,sbb myb die pun dpt rase pe yg aku rase gak(rase seram jela)...


ni plak time kitorg kluar dri HT tu...nmpk x belukar tinggi tu..?


amerool ni mmg xdpt nk tahan ngan flash kamera...mcm ne nk jd photographer nnt...?


yang aku plak...terbeliak biji mata tu...hahahha

ok,xjauh dri tmpt pintu masuk HT tu,aku sempat la gak mengambik bbrp gmbr lagi permandangan Ht dri luar dan bwah HT tu...mula2 dlam hati aku ni asyik berbisik "mane la gerangan si pontianak yg slalu org ckp ade berterbangan di atas HT ni...?"...so tu yg aku berminat nk ambik gmbr atas HT tu...tp xde pe2 gak,tp aku risau aku "tersnap" benda lain nnt..


ni la permandangan HT dari bwh blok tu..


ni plak semak disebelah tgga menuju ke blok B...mmg gelap abis kat sni..


ni la dia lorong yg menuju ke luar HT..(lorong yg sama untuk masuk HT)


ok,ni la die pokok2 pisang yg ade berhampiran dgn HT tu...nmpk seram x..?
klu xrase,try la dtang sini...hehehe


ok,sudah hampir di paip besar di luar HT tu...


amerool yg mcm dah ngantok berjalan laju menuju ke motor aku..


ok,ni la gmbr terakhir HT yg menunjukkan lorong menuju ke HT...

slpas je melepasi sempadan tembok paip besar kat luar HT tu,aku dan amerool pun menarik nafas dengan lega skit...klu x,berderas jantung aku rasenye dok dlm tu lama2(disebabkan terasa amat seram kot)...abis je tu,terus aku matikan kamera aku untuk gerak kluar dari area HT tu,nasib baik la anjing cina sblah HT ni xmemekak,klu x,lagi wat aku panas hati je lg...dan tidak jauh dri area tmpt tayar motor along pancit,aku dan amerool berhenti disitu seketika untuk rehat,untuk lihat bekas2 gigitan nyamuk yg ade di tangan kami berdua dan melihat jam baru je kol 1.30am..awal lgi kot,erm tp kitorg xtau nk menuju ke mane lagi,sbb si amerool ni xde duit nk mkn...so aku pun teruskan perjalanan balik ke sri penara...


amerool yg agak nmpk berani slpas kluar dari HT..


ni la meter motor akak aku..baru setengah tank minyak ni...


ni plak peralatan kitorg guna untuk operasi mlm ni...


sempat plak si amerool ni ambik posing kat dpn kilang perabot ni..

xsampai 5minit kitorg lepak kat tepi jln tu,aku pun terus hidup enjim mtor gerak ke ke rmh,smbil2 tu aku ambik bbrp gmbr diatas motor untuk menunjukkan perjalanan pulang kami..


ni plak shell yg ade berletakan berdepan dengan flamengo...


okla,xlame kemudian,kitorg pun smpai la kat rmh kitorg,tp kitorg xpulang terus ke rmh,lepak2 dlu kat tngga tu sembang2 smpaila kol 3am...then baru la kitorg balik ke rmh...aku plak xtido pagi tu,berjaga untuk melihat gmbr2 yg aku ambik di HT td...tp amat/sungguh/betul/benar kecewa sbb xde 1pun gmbr yg aku snap dpt tangkap "benda" tu...erm tu la,musykil gile ngan bateri kamera aku ni,time nk gerak ke HT,penuh,time dlm HT penuh lagi,smpai2 je kat dpn gerbang pintu HT tu,terus habis,pergh...!!

tpkan aku prnh dgr ade org ckp(xsure btol ke x,just aku wat rujukan je),klu tiba2 la benda2 yg menggunakan bahan tenaga ni jdi mati/xleh nk hidup,kirenya "benda" tu menggunakan "tenaga" bahan tenaga tu..itu org ckp la..tp pada aku,ye kot,sbb byk cite2 yg melibatkan pemburuan hantu ni pun kdg2 jadi mcm tu...klu bateri kamera abis tiba2,mst kaitkan ngan hantu sedang menyedut tenaga benda tu...(itu just pendapat je)

erm okla,mari dengar pe komen dari aku dan si mulut amerool tu...

Faisal : erm alhamdulillah dpt jugak aku dpt masuk ke dlm HT ni buat pertama kali,tipula klu aku ckp xseram,gelap,mcm2 pemikiran negatif yg timbul ketika berada di dlm HT tu,just aku ber-partner ngan amerool kali ini,bagus amerool pda mlm ni,beri kerjasama yg baik ngan aku mlm ni...aku xdpt sense ape2 kat situ,even bau,dengar,lihat...mmg mcm "kosong" je dlm HT tu...

Amerool : masuk kering keluar basah,hahhaa,maksud aku baju aku ni,panas gile kat dlm tu even terasa mcm hujan rintik2 kat luar,aku dpt dgr dengupan faisal yg kuat even aku dok jauh dengan die,pergh,inikan lagi aku,lagi la rasa takut,mmg gelap,xnmpk ape2 kat dlm tu klu xde lampu suluh,nak naik atas tp tanah lumpur,ape2 aku bangga sbb dah dpt masuk tmpt kononnya puaka di KL...

Final comment :erm ape yg aku nk rumuskan disini,aku xdpt rase apa yg org telah perkatakan tentang HT,sprti ternampak nenek tua,kelibat orang, bunyi org ketawa,just aku dpt rase,bau busuk kat area bilik stor tu,maybe bau dri benda luar ke,ntah la,serius seram,klu nk rase mcm ne aku rase,try la masuk ke dlm HT ni,hahahhaa...jgn ckp je,stkat modal air liur,mak cik timah jual nasi lemak pun leh gak la,try la masuk,n lgi extreme klu try masuk berdua,mcm kitorg ni,hahaha..tp klu berani sgt,sorang2 try,baru tau ko tu laki ke perempuan....oklah,berhenti disini la nampaknye penulisan blog aku,kerana slpas ini terasa mcm nk berehat sebentar sbb dah nk dkt menyambut raya(pdhal ade lgi 3minggu lg)...tp post slpas ini berkaitan dgn rmh kosong berhampiran sungai buloh,horror gak tmpt tu..tp klu nk tau lebih lanjut,just korg tggu je...



Salam Puasa
Faisal Awiengs

10 comments:

sarasudin said...

aku nak tanye sket.korang g tempat creepy2 cmni penah ker jumpe pape.
tgk mcm xder ape pon korang dapat.

Shadow Master said...

memandangkan awk tulis "xyah baca" post ni..
so saye pun xbaca..hahaha
ok,untuk menjawab soalan awk yg awak tanya kat blog saya tu...
1)erm for personally,saya xprnh lg nmpk "benda2" tu dgn mata kasar saya ni..
2)member2 saya pun xpnrh pun nmpk benda2 tu...
3)tp klu dlm camera,ada sgt2...cuba awk belek2 blik post2 saya yg lame2..mmg ada...n ada lgi 1post yg saye xpost lg...yg menampkan "benda" tu dlm gambar yg saya dan kwn saya ambik...n want to remind awk,gambar tu xsesekali EDIT tau..
thx 4 ur concern :-)
(anyway post yg psal tayar tercabut tu...klakar !!)

Dia.Honey said...

kat tempat longgokan pokok pisang tu la dulu dalam tahun 2008 jugak ...member2+ai p melawat HT ni...ngan video cam...ada 'benda' klon sorang member kitaorg nih...last2 sorang kene rasukan....kali kedua pegi jumpa pocong kat blok B...tapi kene panjat tangga la naik atas....video tu pon tah ke mana tah skang nih....kitaorg semua pon dah lost ctc

Shadow Master said...

oh,kire prnh pergi jgk la..?erm..video cam..?wow..saye pun prnh bwk video cam gak..tp xde la smpai ade klon2 tu..actually saye xprnh lgi masuk kat blok B..sbb tnah kat situ asyik berselut je..ah..?pocong.?pergh...lagi semangat plak nk masuk tmpt2 mcm tu...hehehe

h.zulka said...

senang berkunjung ke blog anda..
semoga sukses selalu..
Butuh tulisan-tulisan seputar peternakan,
silahkan kunjungi
REPOSITORY UNAND

Moment Framer said...

ok, last few day, 18/02/2011, aku n 3 org kawan aku ke HT, masa tu kami bawak satu lampu suluh n satu handicam, nak diceritakan, dalam handicamm ni, xdapat nak focus sebab gelap sgt, cahaya lampu suluh pun macam nak mati ja, kami dalam tu sekejap saja, sebab rasa mcm kena kepong, n banyak bunyi yg fizikal contact yg tak dapat nak dikenal pasti, so nak di jadikan crita, kami balik n berkumpul kat umah mmber aku ni, sebab dia ada speaker yg bila buka kuat konpem xde bunyi pepecah, so kami teliti video ni, pada awal video, dengan volume yg kuat, sebab bunyi dia slow sgt, so bila kuatkan, ada bunyi mcm org mengerang, 3 kali, lpas tu terus sambung dengan bunyi salakan anjing, n bila kami masuk dalam, mmg memula rasa seram, tapi lpas aku dapat rasa macam dikepong, sebab aku dengar bunyi tapak kaki sekeliling kami, aku memula fikir, aku je yang dengar, tapi lepas tu sorang demi sorang kawan aku sebut bnda yang sama, n masa ni ade fizikal contact, siku aku dipegang oleh "something" lpas tu handicam dapat capture satu bunyi tapak kaki yg sgt jelas, kami terus beredar dari HT, n berkumpul di depan pintu masuk, kami berbicara seketika, n terus beredar, sampai je rumah terus teliti video...hanya bunyi n pengalaman je yang dapat ditangkap n diceritakan, tapi video xdapat sebab xdapat focus(blur sgt)...plan seterusnya kami 4 org akan ke Taman Tenaga, Puchong, rumah bungalow tinggal atas bukit, dgr kata rumah ni sgt extreme, dgr kabar, walau masuk n xjumpe pape, bleh buat kita xleh tidur mlm selama sebulan, apetah lagi klau terjumpa, wallahualam....

khaliq_johnson said...

bro,nak tnye smthing bro,..td kate kat post tu,bateri depleted tym sblum nak masuk ke dalam bangunan HT tu kan..then decide xnak masuk coz risau nnti kalau bro nampak mcam2,org xcaye tnpa bukti kan..ok part tu ak paham...satu benda ak xpaham,kalau bateri dah habis tym tu,asal tym da blah dari HT tower tu,berlambak lagi gambar korg boley snap?? ke risau sgat nak masuk dalam sehingga perlu buat cite bateri habis bro?? sory arr..
ikhlas dari -pocong_xbernama

Anonymous said...

bro,nak tnya something bro bley? td bro kate kat post tu,tym bro n amerul tu nak masuk dalam bangunan HT tu,bro kate dgan tetiba bateri habis kan..then bro decide xnak masuk n blah dari situ coz risau kalau bro masuk n nampak macam2,risau plak org mengate coz xde bukti kan..ok,part tu ak paham..satu benda ak xpaham,lepas da blah dari situ,asal boley je berlambak gambar bro boley snap?? ke takut sgat nak masuk ke dalam tu bro hingga perlu reka cite bateri habis? ikhlas dari pocong_xbernama

Shadow Master said...

moment framer-oh kire bru lagi la korg masuk dlm HT ni...brp rmai org korg masuk dlm tu...?
-erm best gak korg nye cite ni...
-rase mcm kna kepong..?agak jgk la..
-siku mcm dipegang..?
-klu dgr bunyi tpk kaki org,kitorg pun mcm dgr gitu gak,tp xde pe2..
-ok la tu,at least korg try gak masuk dlm tu...bagus!
-bkn nk ckp besar,tp next time,try masuk smpai tgkat atas...baru best!
-taman tenaga puchong?mcm best je...thx for ur info...
-klu de cite2 seram n lokasi best2,roger2 la yeah...8-)

Shadow Master said...

khalid johnson/kawan/pocong xbernama-aku tau ko org yg sama...xpe aku try uraikan ape yg serabut sgt dlm cite ni smpai ko nk try "cari kesalahan" aku ni...

yup,mmg time btol2 kat bwh flat Ht tu camera aku yg xseberapa mahal/canggih ni buat hal,mula2 mcm xleh nk on,then dah dpt on lame skit,tiba2 plak depleted...tp nk ckp 1 kat ko,sori la klu kasar sgt,ko tau x psal kamera2 ni..?sbb klu ko tau,mst ko phm pe yg aku buat...

sbb mase kat bwh tu mmg serius kamera aku tulis depleted,then aku off camera dlm 2-3minit,then dpt main balik,tp xlama,bateri dari 3bar trus jd 1bar...ko phm x mksd aku ni...?sbb klu ko rajin buat bnda mcm aku ni,aku rase ko pun aku phm pe yg aku citekan dlm entry tu...

then psal gmbr byk ambk lpas tu..mmg la,kat dlm tu(HT) je tulis depleted,then time nk kluar,elok je kamera aku,tp still tggl 1bar...bkn nk cite bohong la sedara,tp ko prnh x masuk dlm HT sorg2..?bkn nk cabar la,tp klu ko prnh,baru la ko phm pe yg aku cube smpaikan...

anyway thx 4 ur concern about that entry...8-)