Monday, April 26, 2010

Jangan Naik....!!!

Sekian lama x update kan blog ini
(bz ngan study..but now dah "free")
(n byk sbrnya cite aku nk brth korg smua..just dlm 2bulan lpas,external HD aku rosak..so smua gmbr2 hantu aku hilang...:-( sob 3x )

Pada 24/11/2009(iaitu setahun yg lalu)
hampir pukul 2.30AM...ketika itu bru je lpas hujan...
(kali ni pergi tmpt yg "special" skit...)

ketika ini...aku dan smua geng2 "the origin" sibuk untuk mempersiapkan diri ngan final exam..(konon2 sibuk baca buku la)..tp time tu aku plak tido..yg lain2(geng2 TO) smua sibuk main game ps2..entah mcm ne,tiba2 plak dtg si fikri "atok" ni,sibuk sgt nk ajak aku prgi "port panas" kat area s.buloh..katanye ade rumah kosong terbiar kat atas bukit area tu..aku pun terus setuju ngan cdgn si atok ni...

yg lain2 plak pun terus setuju..lagi si wan 23 tu..dah la dia bz ngan "awek2" dia..hahaha..(jgn marah ye)..then aku dpt tau yg area tu hanya shaz (member rumah merangkap
si pelihat") sorg je tau jln n area rmh tu..mula2 aku mcm mlas nk ajak shaz sbb terlalu rmai sgt org ikut..tp nk xnk,kna la ajak gak
sbb die sorg je tau jln nk ke sana..sbb bkn smua org tau jln kat s.buloh(aku yg dok KL ni pun xtau,apetah lgi yg lain2 dok luar KL)..so trus aku n "TO" berkemas untuk bergerak ke rmh kosong kat area s.buloh...

hmpir dlm 15minit lpas tu..terus kitorg berkumpul kat park kereta...then aku tgk ade lgi 1kerta yg dtg..krta shaz(so kwn shaz pun nk ikut time tu)...sblum perjalanan tu...aku mengira bilangan org yg ikut dlm "trip" kali ini..

"the origin" :
faisal
azwan 23
lemon
mus

pengikut :
atok
adam
zarul
shaz
"kwn shaz"

dlm kalut2 untuk nk gerak tu...si shaz ni sibukla ngan cite2 "penampakan" hantu2 nye..bkn aku xpercaya ngan cite die,just dri segi die menceritakan cerita2 dia tu yg buatkan aku xpercaya.."keistimewaan" si shaz ni,dia ckp die leh "nmpak" benda tu..n die ckp die leh "bukak gelanggang" untuk sesiapa yg nk lihat benda tu...erm...aku tgk reaksi "TO" yg lain mcm xpercaya gak je ngan cite si shaz ni...xpela..tu blkg cite..skrg ni nk kna gerak ke s.buloh...

aku,zarul dan wan23 naik kereta naik kereta kelisa wan 23,n zarul,mus,atok,shaz n kwn shaz naik kereta shaz...slpas je singgh kat petronas s.alam sek7..trus grak ke s.buloh ikut highway guthrie..time nk gerak tu jam dah tnjuk kol 3am..kereta wan ikut blkg follow kreta shaz...

sepanjang perjalanan ke s.buloh tu...jln kat situ gelap sgt..xde lampu jlan lgsg..mmg gelap la..dah la kiri kanan hutan..hutan tebal plak tu...xtau la mcm ne klu motor nk lalu area situ...klu aku pun,xnk lalu jln tu...serius gelap...jln tu nk menuju ke rawang(kata si wan 23 ni)...

then,tiba je kat tmpt berkenaan..xsmpai dlm 1KM,aku dah leh nmpk rmh tu dari lereng bukit tu...dah la nk masuk area rmh tu amat dlm...kena redah rmh2 teres yg amat2 la pnjg kat situ...

tp serius...dari jauh lagi,hati aku dah berdegup laju..xprnh lgi berderas kencang mcm ni,lain la klu kat Highland Tower tu...tu sah2 aku tau mmg tmpt tu mcm keras...tp kat rmh ni...xtau la nk ckp mcm ne..aku rase mcm xsedap hati...

oh lupe plak...barang2 yg kitorg bwk mlm tu ialah 2 kamera DSLR yg dipegang oleh shaz n zarul..n nnt dipenghujung citer ni,ada sedikit "kekalutan" yg berlaku..nk tau..?baca smpai habis dlu...

di perkarangan rmh kosong tu...lemon yg melempar lighter ke arah atok...

wan23 yg lega slpas memandu kereta ngan jarak yg jauh...

ni la org2 nye yg pergi ke rmh kosong s.buloh ni...kreta merah tu kereta shaz...

baiklah...aku pun yg agak2 kelihatan kusut(sbb xbasuh muka dari rmh s.alam td)..mcm biase,kna briefing skit kat diorg ni smua...yela,nnt ape2 jdi,smua adalah tanggungjawab sndiri..tp kali ini,shaz ckp die leh "nego" skit ngan "hantu2" yg ada kat dlm rmh tu...hahahahhaa...pe2 je la shaz...

so,kereta wan23 n shaz park kat dpn luar rmh tu...actually...gmbran pertama aku psal rmh tu...pergh...lawa siot!!!!..sbb pe..??sbb rmh tu dah la besar...n masih kelihatan ok lagi..tp dah di ksongkan...

aku pun tanya la shaz ttg pe2 sejarah psal rmh ni...die ckp rmh ni dlu ade psangan suami isteri yg dok sini..ntah psal pe shaz ckp yg diorg pindah dari rmh ni n ditinggalkan begitu saja...tp dari segi fizikal rmh ni...mcm baru dlm 1-2tahun je kosong...sbb serius mmg nmpk lawa dari luar...

so,kitorg pun buat la formation mcm biase..4-5(4dpan,5blkg)..
yg dpn=aku,wan23,adam,mus n shaz
blkg=atok,zarul,lemon&kwn shaz

nk masuk ke pintu utama rmh tu pun jauh gak dri tmpt park kereta tu...then entrance nk masuk rmh tu pun dah ckup gerun untuk atok "terkencing" dlm sluar..hahaha

so,ni la entrance pintu masuk rmh tu...actually gelap..pkai flash camera..


so,mcm biase,wan23 n lemon bukak pintu dlu untuk masuk ke dlm rmh ni..n aku dok blkg skali ngan shaz...aku kena cover line blkg...xkisah la..tp agak seram gk rmh tu..dah la besar...then kosong..rmh ni lain skit ngan rmh "mona fandey sek12" tu..sbb rmh ni mcm rmh "resthouse"...almari2 kabinet dapur plak masih dlm keadaan ok lagi...

ni plak kat bhgn ruang tamu pertama rmh tu..(cube teka ni tgn sapa..?)

tu plak tingkap n pintu ke ruang tamu ke 2 plak..bersebelahan ngan dapur...

ni la part dapurnya...kabinetnye still dlm keadaan ok lagi...klu la dtg ngan lori,dah lame aku kebas kabinet tu..hahahahaha

oklah,lpas je periksa bhgn ruang tamu 1 ngan dapur(sbrnya kecik je ruang tamu 1 ni)..trus pergi ke area beranda rmh tu..bersebelahan ngan ruang tamu 2 plak..yg ruang tamu 2 ni plak besar skit dri ruang tamu 1 td...sbb kat sni still de lgi tinggalan sofa2 lame kat sini...luas dan gelap...

menuju ke ruang tamu 2 bersebelahan ruang tamu 1...

zarul melihat tpak lantai rmh ni yg agak rapuh..

ni la keadaan ruang tamu 2..de sofa..wan suluh cermin untuk cover macho...hehhehe

ni la die..."hantu" sebenarnya..hahaha...merangkap "kepala" program ...muka bgun tido..hahaha

ok,slpas berposing2 sebentar dlm ruang tamu 2 ni,shaz terus bwk kitorg smua ke beranda rmh ni...masuk2 dlm beranda tu,trus nmpk permandangan yg amat2 lawa dari situ...aku nmpk bgunan2 tinggi yg ada di KL n selangor...(tp dlm gelap2 la)...

beranda ni xdela besar mane...tp memanjang..so leh dlm 8-10 org leh masuk skali kat sini...kitorg lepak kat beranda ni pun dlm 5minit..lame gak tu...sambil2 tu dpt tgk keadaan sekeliling sini..rmh besar ni btol2 berada di atas bukit..tp rmh ni dok "sorg2"...klu nk cari rmh lain,kna jln kaki dlm 10minit baru jmpa..itupun kat blkg rmh ni..

shaz sedang melihat keretanya dari beranda rmh ni...

aku dan kwn shaz sedang melihat permandangan beranda rmh ni...(teka rmbut sapa ni..?)

ni la beranda rmh ni...actually gelap..mcm biasa...flash camera...tp pemandangan kat sini lawa..

ok,lpas je lepak2 kat beranda tu..nyamuk pun byk(nasib baik pkai jaket pnjang),kitorg smua masuk balik ke dlm rmh ni..untuk explore keseluruhan rmh ni..sbb rmh ni ade 2bhgn..ade 2side,kiri dan kanan...n sblah kanan(bhgn dlm)ada 2tgkat...tp klu nk masuk bhgn kanan,kna redah lorong kecik memanjang untuk ke dlam...

ni la keadaan yg ada di ruang tamu 1 untuk masuk ke bhgn kanan rmh ni...

pintu masuk rmh ini...kire xde sapa yg jga luar time ni...

rumah ini agak berselerak...mcm tergesa2 pindah@kluar...bersebelahan dapur..

wan23 lead depan untuk masuk ke bhgn kanan rmh ni...

ketika melintasi lorong sempit itu...lorong itu agak panjang gak n bersebelahan cermin yg xleh nk bukak...

tp xdelah lame sgt nk lintas lorong tu...dlm 15saat je...tp panjang gak la...dlm lorong tu,aku asyik tgk tingkap sblah kanan aku ni je..dah la tu,ada byk lubang2 kat bhgn dinding2 sblah kiri aku ni...yg aku ni plak...asyik usha2 je lubang2 tu..yela..dah aku paling blkg skali...dpn aku plak si shaz...yg die tu xabis2 buat signal2 pelik kat aku...

smpai je kat ruang tamu 3 bhgn kanan rmh tu,keadaan situ lg bersepah,lantai rmh ni pakai kayu,tp smuanya dh reput,so aku pun kena la jln perlahan2...dah la situ gelap,yg nmpk hanya sofa2 yg ada di tgh2 ruang tamu 3 tu..kat sblah kiri kitorg plak ada 2pintu bilik...1 bilik kecik...n 1 lgi kat sblah tgga...kat sblah kanan kitorg plak ade 1 jln untuk pergi ke pondok luar...(nnt aku cerita kan)...

kat part sofa tu,aku pun jln2 kat situ,then ternampak 1 sign "please do not sit"...aku pun trus pkir,rmh ni tmpt ape eh..?siap de sign tu,dah la byk benda2 kat dlm rmh tu buat aku btol2 musykil...rmh ni dah mcm tmpt rmh penginapan la plak...(agak kot)...

ni la die keadaan ruang tamu 3...

sofa2 n pintu2 yg sudah rosak...

lemon yg cuba memberanikan diri bergambar disitu...blkg tu pintu reput untuk pergi ke pondok luar...

korg nmpk x sign "please do not sit"...?

okla...kat sini,smua org mcm nk bercakap,aku pun sama,sbb asyik menanyakan soalan kat shaz knp rmh ni dah mcm tmpt penginapan percutian je...?...kat sini dah mmg gelap gile,xde 1 cahaya pun masuk dlm ni,just ade flash camera DSLR je..dah la aku blkg skali...so xde lmpu yg menyuluh aku...

aku pun jalan la ngan perlahan2 sbb xnmpk lantai kayu yg reput tu...time ni aku nmpk mus bukak pintu kecik sblah kiri tu...yg lain2 smua pergi ke 1 lg bilik slbah tgga...then ,tiba2 je si shaz tu ckp rase mcm xsedap hati...org2 dok dpan(adam,mus,wan23)dah terkejut time shaz ckp mcm tu...sbb diorg smua tu dah separuh naik tgga..yg lain2 smua kat bwh lagi termasuk aku...

then aku pun tanya la kat shaz "ok x ni klu nk smbg ni?"...(slalunye aku yg tnya soalan tu kat diorg)..shaz ckp "jangan lama sgt dlm rmh ni...mcm de "org" je dlm rmh ni"..aku pun rase xsedap hati time si shaz dah ckp gitu..tp time tu hanya aku dan zarul je yg dgr..lain2 dah naik atas tgga...

so,tanpa membuang masa..aku pun terus ckp kat diorg supaya cpt skit naik atas tu n cpt kluar dri rmh tu...shaz setuju...kali ini aku terpaksa dgr ckp si shaz sbb die kan ade "ilmu"...


ni la blik slbah tgga...aku xmasuk...adam n lemon masuk...

ni la keadaan dlm bilik sblah tgga tu...xnmpk sgt sbb gelap...

baikla...time ni la paling mendebarkan sbb mcm2 berlaku kat tgga tu...

mula2,yg bhgn depan(mus,adam,wan23)dah separuh atas kat tgga tu,then zarul,atok,kwn shaz,shaz dan aku blkg skali...time ni kitorg smua jln slow2 kat atas tgga tu sbb byk sgt kayu reput kat tgga tu..yg aku lagi la takut...sbb aku besar...hahaha...

then sampai je kat separuh tgga tu,shaz berhenti dan ckp kat aku "wei,sapa yg kat atas tu trun,jom kluar,aku rase sesuatu la kat blik tu"...sambil menunjukkan jari ke bilik sblah kiri tgkat atas tu...mus,adam n wan23 dah pun menjengah masuk ke bilik sblah kanan tgga tu..tp time tu xde sapa yg smpat nk usha apa yg ada kat sblah kiri tu plak...sbb aku rase smua mcm dah cuak je lpas si shaz ckp mcm tu..yg aku ni kire slmat lagi sbb aku kat bwh lagi,xnaik atas sgt pun...just aku dpt tgk yg diorg dah masuk bilik sblah kanan tu...

dah la kat tgga tu mmg gelap abis,nasib baik kat atas tu de tgkap,kire terang skit kt bhgn atas...tp aku ttp xnmpk pe yg ada kat bhgn atas tu...so smua dah start memandang aku,adakah nk meneruskan "perjalanan" ini atau berpatah balik...

so,nk xnak,dah si "penampak" ni dah ckp dah "benda" tu sedang "lepak" kat bhgn bilik kiri tgkat atas tu..aku pun ckp "ok,kite stop kat sini..cukup untuk malam ini,aku rase mcm xelok kite lama sgt kat sini,shaz pun dah bgi signal terakhir...so kite kluar dri rmh ini n patah ke s.alam cepat"...

so,ni la keadaan tgga di bhgn atas..ade 2bilik,kiri dan kanan,kanan kitorg smpat masuk,kiri yg shaz ckp "de benda"..


so,yg dah masuk bilik kanan tu cpat2 diorg kluar n turun tgga...aku pun sbgai org blkg skali pun check la tgga kat bwah tu..kitorg pun xtggu lama kat ruang tamu 3 tu...lpas2 je ambik bbrp gmbar kat situ,kitorg pun terus la kluar balik dri rmh tu....

so,smpai je kat dpn pintu masuk rmh tu,smua dah menepuk2 tgn n muka,sbb nyamuk byk sgt dah gigit kiorg(nasib baik aku xkena sbb pkai jaket)...tp time btol2 dah kat luar rmh tu,smua berlari ngan laju,mcm xsbar2 nk masuk ke dlm kereta...sbb seingat aku,si shaz ade ckp sesuatu time tu,tp aku xingat...aku pun jln ngan laju,tggal la si wan23,lemon n mus di belakang...

wan23 yg cuba control "macho" walaupun dah nk terkucil..hahaha..

ok,setelah tgk jam balik,kitorg berada di dlm rmh tu dlm 20minit...xlama gak kitorg lepak dlm tu...dah la besar rmh tu,klu la diberi peluang skali lgi masuk dlm tu,mmg lebih dri tu pun kitorg leh wat...just shaz ckp "de benda" kat bilik atas tu..xtau la btol ke x..tp klu org dh ckp mcm tu..xkan korg xrase seram kan...

then,masuk je kereta,trus gerak,dlm2 perjalanan kat jalan yg penuh "kegelapan" tu,kereta shaz pintas kereta kitorg n ckp kat wan23 "wan,ade sesuatu "follow" kat dlm kereta blkg ko,kat sit blkg"...time tu,zarul yg dok blkg...pergh...tp kitorg wat xtau je,sbb rase mcm diorg tu main2,si atok n lemon asyik tersenyum2 je time si shaz ckp tu...

smpai je shah alam,mcm biase,kitorg xkan balik rmh,terus singgah tmpt "nasi lemak cinta sayang"..pagi2 lyn nasi lemak mmg "berlemak" la kitorg mlm tu...smpai je rmah kitorg...then terjadi sesuatu la time tu kat kamera...

tiba2 je kitorg dpt tau yg memori kamera dari shaz terpadam,tp shaz ckp bkn die yg buat,"terpadam sendiri"(kire mcm hilang sendiri)...aku pun xsempat nk tgk sblum tu,sbb time kat kedai makan td ade lagi memori n gmbar2 yg mus tgkap td..then smpai je rmh,terus xde..tu yg 1rmah musykil gile abis time tu....

so,selepas je ber"diskusi" ngan "the origin" n "the follower"...ni la komen2 diorg pasal "perjalanan ke rmh besar" tu...

Faisal : memang besar n lawa rmh tu,serius aku ckp,xdpt feel ape2 pun dlm tu(bau,dgr,lihat),just terasa seram gak sbb asyik dok blkg...dah la si shaz tu asyik ckp psal "benda2" tu je,buat aku xselesa plak...

Wan23 : baru pertama kali masuk,mmg lawa rmh ni,dah la besar..tp sayang,ditinggalkan mcm tu je,klu aku de duit,mmg aku beli rmh ni...hahahha...tp xdpt feel pe2 gak mlm ni...

Lemon : ok je mlm ni,aku dpt usha bilik atas tu,then kena kluar balik...teringin nk masuk balik rmh ni..

Mus : aku sbgai cameran,ok je,byk dpt tgkap gmbr mlm ni,tp mmg lawa rmh ni...

Shaz : ntah la,tp mmg ada 'benda" kat atas tu...serius...klu nk lagi lama,takut nnt pe2 terjadi kat korg plak...

Atok : besar rmh ni,tp xberani aku nk masuk rmh ni sorg2...

Zarul : mcm biase,aku just ikut je diorg ni...tp okla rmh tu..besar n lawa..rugi owner tgglkan mcm tu...nasib baik aku dok klang,klu x...

Adam : aku dpt masuk bilik atas td pun dah kire ok,mlm ni aku xrase takot sgt,xmcm dlu2..hehee..aku bgga dpt ikut "the origin" skali lagi...

kwn shaz : erm,xtau nk ckp pe,aku ikut je si shaz ni...hhaahhaahha

Conclusion : ok,ni cite yg aku xsmpai kat atas td,1st : camera,actually gmbr2 dlm entry ni dari camera zarul,so gmbr2 dri camera zarul ni xbyk,so tu psal mcm xbyk je gmbr dlm entry ini..2nd:bilik atas,bgi diorg yg smpat masuk bilik atas tu,diorg de ckp yg diorg nmpk de katil besar kat dlm bilik tu..so aku mcm excited plak bile dgr mcm tu...hahahha...tu yg aku berkobar2 nk dtg lagi ke rmh ini...actually rmh tu mmg lawa,nnt korg akan nmpk suasana rmh tu lebih meluas dgn entry slpas ini...sbb kitorg dtg balik rmh ni dengan ber-4..tp ade kisah pelik yg berlaku ketika trip kitorg kali ke-2 tu...nk tau...?tggu je..

buat pembaca2 blog ini,minta maaf dari "the origin" sbb lmbt sgt nk update blog ini sbb kami semua baru je habis study untuk diploma..so skrg ni mmg ade mase untuk update2 cite kat blog ini,cuma ianya bergantung kepada line internet yg ada xde kat rmh ini..lgpun dah lame "the origin" x pergi tmpt2 seram ini...insyaALLAH dlm bln 12 or tahun dpn "the origin" akan aktif kembali....terima kasih kerana membaca dan menyokong kami...

Salam Dunia
Faisal Awiengs+The Origin

p/s:sedapnye si wan23 melantak nasi lemak pagi2 buta ni...(just single already "back")..haha

7 comments:

ali said...

wah banyak beran ar korang ni.

Zampeada said...

panjangnya...

Shadow Master said...

ali-hahhaha...knp...?nk join ke..?
zam-tau xpe,tu yg lame sgt nk update tu...

Shadow Master said...

ali-hahhaha...knp...?nk join ke..?
zam-tau xpe,tu yg lame sgt nk update tu...

~w.a.w.a~ said...

huhu.... nk tahu benda ape yg jadi tuh.. update arh pat... hihi

Shadow Master said...

wawa-hehehe...nk tau ke..?sory la..part yg ke-2 tu mmg xleh nk update la..coz gmbr2 part 2 tu mmg lost abis la...klu nk update pun kna trus ke part-3...tu yg tgh edit2 gmbr ni..sory eh keep u waiting it..anyway thx eh coz ur concern toward my post..hehhee

Anonymous said...

tgk ler semula gambo lemon posing kat sofa `do not sit'.kat kawasan luar umah tu mcm ade makhluk ler muka, mata rambut segala....yg akak nampak la...