Sunday, June 26, 2011

Origin Of Fatal Frame

baiklah,entry kali ini bukanlah berkisahkan pasal journey or story psal aktiviti "the origin",tetapi ianya lebih berlatarbelakangkan tentang kisah asal usul name blog ini,Fatal Frame.

sebelum itu,aku-Faisal Awiengs ingin menceritakan sedikit tujuan blog ini diwujudkan,dan vision/mission blog ini di masa jangka pendek dan panjang.

Kumpulan "THE ORIGIN" FATALFRAME09 ini diwujudkan atas kata sepakat student2 masscomm unisel yang terdiri daripada Faisal,Azwan,Syazwan dan Mus dan lokasi pertama kami ialah di Rumah Besar Seksyen 11 Shah Alam.Ianya ditubuhkan pada tahun April 2009 dan dari situ,banyak tempat yang telah kami jelajahi dan menerokai cerita2 dan peristiwa pelik di kawasan2 yang dikatakan "berhantu".

Blog ini diwujudkan atas NIAT INGIN BERKONGSI PENGALAMAN/PENDAPAT DAN CERITA. Blog ini diilhamkan oleh aku sendiri kerana tertarik dengan 1blog budak Malaysia(sudah tidak ingat nama blog itu) yang mereka berkongsi cerita tentang pengalaman pergi ke tempat2 yang keras dan dari situ,aku terus tertarik dan ingin juga mencipta 1 blog untuk tempat kami berceritakan detik2 kami mencari "benda" itu.

Berbalik kepada tajuk asal entry ini,Fatal Frame ini adalah satu nama yang telah dipetik oleh 1 permainan video game PS2 yang bernama "Fatal Frame" yang bergenre SURVIVAL HORROR.
Fatal Frame dikeluarkan secara bersiri iaitu FF1,FF2,FF3 dan FF4.


Secara peribadinya,aku amat tersangat meminati game ini dan mula kenal game ini pada 2007(FF3).Aku mainkan game ini di PS2 dan selalu dimainkan didalam bilik aku pada waktu malam dan akan digelapkan bilik itu dengan menutup lampu dan pintu bilik dan akan bermain didalam gelap(agak psycho kan?).Dan aku rasa yang ramai sudah tahu dan telah pun bermain game ini bukan?,dan aku pasti pada sesiapa yang telah menamatkan siri FF dari 1 sampai 4(aku hanya sempat habiskan siri 2 dan 3,siri 1 dalam permainan lagi dan FF4 hanya dijual di Wii) akan setuju dengan pendapat aku yang permainan ini amat2 memberi kesan dalam pada diri anda.

Dengan ini,aku lampirkan beberapa keping gambar dari game FatalFrame dari siri 1 hingga 4(FF5 still dalam pembikinan) dan gambar2 ini ihsan dari Google.

Fatal Frame I (2001)
ini dari FF1,main character -MIKU

Fatal Frame II - Crimson Butterfly (2003)
ini dari FF2-sewaktu twin in final ritual

Fatal Frame III - The Tormented (2005)
ini dari FF3-main character-Rei Kurosawa with her fiance,Ryu

Fatal Frame Iv - Mask Of The Lunar Eclipse (2008)
ini dari FF4(Wii)-main character-Misaki Asou,Ruka Minasuki & Madoka Tsukimori

scene dari rumah berhantu FF2

adegan yang mendebarkan FF3

ketika dalam aksi shoot-fight FF2

juga scene shoot-fight FF2

ketika Mio terjumpa Camera Obscura FF2

lingkaran biru menandakan SEAL yang perlu dibuka

cahaya biru yang bermaksud entiti tidak membahayakan player

scene yang amat rare scare dari FF2

bilik "tayangan" yang mampu melihat entiti dalam tape

scene "Ju-on" keluar dari keranda FF2

inilah ketika scene shoot-fight dalam Fatal Frame

kelihatan budak kecil ini ingin menyerang

terbaiklah Fatal Frame!!!

ketika "hantu parang" mengamuk dalam FF3

roh yang terperangkap dalam FF3

ok,itulah serba-sedikit info yang ingin aku kongsikan kepada semua para pembaca agar tahu asal usul fatalframe09 dan nama blog ini.

Sekian
Terima Kasih
Fatal Frame09
Faisal Awiengs

7 comments:

Ariff Yusof said...

yeahhh mannn..lama x update :D

Ariff Yusof said...

yeaaa mannnn ..lama x update..tiba2 dh jadi blog game :D..ahhaha :D

suhada said...

sy main siri 2 ngn 3...siri 1 problem..ske gak game ni..tp seram gak

Christy said...

Saya pun peminat setia FF nie.. boleh tanya actually FF4 eng version dah ade ke kat M'sia nie?

Shadow Master said...

ariff-hahahaha,sory dude,bz amat2 skrg ni,xla,ni saje update game related ngan post ni...

Shadow Master said...

suhada-yeke?hehehe,problem?cd rosak ke?tp saye pun xhabis lg no1 tu,2 n 3 dah byk kali habis,hehehehe

Shadow Master said...

christy-oh really?sama la minat kita,erm actually saye pun xsure,sbb FF4 just for Xbox 360,saya main kat ps2 je...