Thursday, January 28, 2010

Mana 1 Rumah Ni...???

Pada 06/08/09 iaitu hari khamis di blkg zoo negara
(kali ini bersama dengan faiz)

oklah,selepas pergi ke segambut smlm,pada keesokan nye plak,aku terasa bosan sgt,yela,tgh cuti sem(time ni dah nk masuk sem5)...so drpd aku lepak kat rmh yg mcm xtentu faedahnye,aku pun terasa nk gerak ke blkg zoo negara yang kononnya ada rmh seorang doktor namanye "frenzy..

dan kisah pasal doktor ni plak agak popular smpai kat s.alam pun tau cite psal die ni....yg doktor ni bunuh 1family die dan die pun bunuh diri...dan org ckp(dari mulut yg prnh masuk dlm rmh tu,doktor tu tanam bayi die bwah tgga dan masih ada tali gantung yg die gantung diri)..cite tu agak lama tp smpai skrg aku asyik dgr org berkata ttg rmh tu...so keinginan aku untuk pergi "jelajah" rmh tu amat tggi pada hari itu...so kali ini aku pergi bersama faiz yg ketika itu xwat apa2..

so,pada pukul 2.30pm,dgn cuaca yg mmg terang lagi terik,aku pun bersiap2 mengemas barang2 untuk pergi ke blkg area zoo negara yg terletak di setapak,kl...jarak masa rmh aku ngan zoo negara dlm 15minit...dan apabila tiba je di situ...

so,ni la keadaan di blkg zoo negara yg agak berbau...(phm2 je la bau apa)

so,zoo negara ni dekat ngan kemensah village(terkenal dgn kisah haji kahar)..smbil2 tu aku bwk faiz pusing2 area kmpg kemensah dlu sblum singgah lama ke blkg zoo negara...smpai je kat lorong ke blkg zoo negara tu,untuk mencari rmh tu,aku mmg xtau lokasi sbnr rmh tu..dan dgr khabarnye ianya terletak di btol2 blkg zoo negara...so aku pun pergi la jenguk sbntar kat blkg zoo negara...dan aku terperasan 1 rmh besar yg mcm kosong dan tiada penghuni...

so ni la rmh kosong yg hampir brda di blkg zoo itu...besar gak rmh ni...

ni la perabot yg masih ada di dlm rmh besar tu...

so stlah abis skodeng area sblah rmh tu,kitorg pun gerak la ke dpn rmh tu...tp mula2 nk ambik gmbr mcm ssah sbb sblh rmh ni mcm tgh direnovate...so time kluarkan camera,pekerja2 rmh tu asyik usha aku dan faiz...

ni la rupa rmh tu dari arah dpn....xtau la mcm ne rupenye klu dah waktu mlm...

si faiz ni smpt plak posing kat papan tanda area tu...

aku pun sibuk nk posing kat situ...

ni la gmbran lanskap rmh tu...besar x..?

ni plak pintu pagar rmh tu....dari situ gak la aku curi2 ambik gmbr dri dlm...

ni plak gmbr pintu masuk rmh tu...mcm baru lagi je ditinggal kan...myb dlm 2-3tahun...

sblh rmh ni la yg org tgh renovate...so kirenye mcm masih dipenghuni...

ni plak kawasan corner rmh tu...yg berbukit...dan ada pintu masuk yg kedua disitu..

dan actually aku tlah dikhabarkan yg aku dan faiz telah pergi salah rmh...maksudnye rmh besar yg aku dan faiz pergi ni bkn la rmh doktor frenzy...tp masalahnye,klu dah kata salah,mane 1...?
ckp rmh kosong,tp ni jela rmh kosong yg masih ada di blkg zoo negara...klu nk pergi cari 1kawasan ni,kawasan ni bkn nye ada 1 je rmh besar...tp beratus2 rmh besar yg serupa di kawasan ni,itupun berpuluh2 rmh besar di blkg zoo negara ni,mcm ne nk cari rmh besar yg berumahkan doktor frenzy ni..?so aku dah mula bosan..

ni plak pekerja yg tgh rehat dri buat keje..

aku pun gerak la kluar dari area rmh kosong tu...faiz plak sibuk suruh ambik gmbr dia ditepi jmbtan...

faiz yg sempat control kentut dan melepas disitu gak...

mula2 aku agak mybe rmh dlm gmbr ni la kwsan rmh doktor frenzy sbb arae tu dah xde org duduk...tapi bkn,sbb jauh sgt ngan blkg zoo negara..

tp tetap salah sbb ade org ckp bkn situ,mmg btol2 kat blkg zoo negara...aduh...dah la byk rmh kat sini..tp kasi salah gambaran psal rmh tu...

ni la tugu tanda area tu..ampang,kuala lumpur..berada di susur kluar jmbtan itu..

ni plak papan tanda dlm area kmpg kemensah tu..(kitorg masuk ke kiri untuk ke dlm zoo negara)

so,stlah spent masa disitu hampir 30minit..aku pun bawak la faiz keluar dari zoo negara...tp masih cerah lagi waktu ketika itu,dan aku terasa mmg xcukup untuk aku kumpulkan bahan..so aku pun bwak la si faiz ni pergi ke Highland Tower untuk nk try masuk HT pada waktu terang..
jarak dari zoo negara ke HT ni xdela jauh,dlm 5-7minit...

si faiz ni xabis2 nk posing..dan xde tmpt lain klu bkn papan tanda..

sambil2 tu,kitorg xterus masuk ke dlm HT,kitorg pusing2 dlu area tu,yela,xprnh plak nk jln2 dlm area tu,smbil2 tu leh la tgk persekitaran org yg duk dlm area tu...

ni plak signboard nk masuk ke area tmn HT tu...(insaf)

ni plak sekolah islam adni(SIA) kat sblah tman HT..

ni plak kondo@apartment kat atas bukit(stlah zoom abis)..jauh sbnrnya lokasi rmh ni..

ni plak gmbran HT dari jauh..

ni plak kawasan rmh org kaya2 kot...sbb byk kereta2 besar asyik kluar masuk dlm area ni...

ok,ni gmbaran hmpir dkt kitorg ke HT...diambik diatas motor...

so setiba je kitorg kat persimpangan masuk ke HT,faiz cpt2 bkar rokok...aku tau sbb apa,sbb die nk hilangkan rasa takutnye..hahaha...dari jauh kitorg dah kna matikan enjin motor untuk tidak membuatkan anjing sblah rmh tu menyalak...sbb klu menyalak,secara tiba2 mst ada polis akan ronda area itu(aku tau sbb prnh kena..hahaha)..so kirenye aku ambik lgkah hati2 kali ini..perasaan makin membuak2 dihati aku untuk masuk ke dlm HT...yela,xprnh lagi nk usha HT pada terang hari...tp si faiz ni plak asyik bgi alasan2 yg membuatkan aku pun terasa mcm xyah masuk...

ni la HT pada terang hari...kedengaran bunyi alam di situ...xseram sbb terang..so try la dtg pd waktu mlm..hahhaa

ni plak rmh ksong yg berada di sblah HT...

ni plak pntu masuk ke dlm rmh banglo kosong tu(actually dah xde pintu pun)

ni plak view blok HT yg telah runtuh..mmg ssah nk tgk...sbb dah berhutan area tu...

ok,slpas itu,aku pun teringin nk usha tapak blok HT yg runtuh,yela kot2 leh tgk ke ape yg masih tggl kat situ...tp sayang...smpai je kat situ...tgk gmbr kat bwah ni..

ni la tapak blok HT yg telah runtuh...mmg telah berhutan..xkan plak aku nk redah masuk,mmg xkan la...lagipun rmh slbh ni ada org..takut diorg pkir lain plak..

ni la rmh sblah blok HT yg dah runtuh tu...

ni plak rmh sblah kanan blok runtuh tu...tp time ni xde org...

ok la,stlah asyik diselubungi rasa kecewa di hati ini,aku pun mengajak faiz gerak balik rmh...
tp time nk kluar dari area HT,ternmpk paip bocor,dah mcm tgk air hujan time tu..

faiz ni klu xposing mmg xsah..

ni plak aku,xnk turun motor...

ni plak KPTM cheras...(apa kena mengena nya?)

oklah,stlah pulang dan slmat ke rmh,aku pun usha la balik gmbr2 yg telah aku ambik,dan setelah teliti abis2 gile,mmg xde benda yg pelik yg dapat aku tangkap pd hari itu...so mari dgr pe komen 2org ini..

Faisal : agak kecewa pada hari ini stlah dpt tau yg rmh besar kat blkg zoo tu bkn rmh doktor frenzy sperti yg kikhabarkan...dan si faiz ni plak,mula2 nk sgt masuk dlm HT,smpai sana,mcm2 alasan ko bagi...ish2...

Faiz : mane lagi ade rmh kosong kat blkg zoo negara tu...dah puas aku dan faisal pusing2...dan nasib baik faisal xbawak aku masuk dlm HT...die tu asyik sgt nk masuk dlm HT...

Final Comment: so,stlah gagal menjumpai rmh doktor frenzy,aku mula rasa mlas nk usha area tu smpailah aku btol2 tau lokasi dan alamat rmh doktor frenzy..ataupun ada sesiapa yg berani ajak aku pergi ke rmh tu...?aku mmg teringin nk masuk..hahaha...walaupun hajat ingin masuk xberkesempatan lagi smpai la skrg ni..aku ttp sgt nk masuk..so entri slpas ini berkaitan aku dan 3bdk rmh aku,amerool,faiz dan along yg teringin sgt nk try lalu kat HT..tp harap maklum,tarikh kat dlm gmbr tu telah tersalah setting...so klu nk tau lebih lanjut,teruskan membaca blog ini ye...dan teruskan la support blog ni,sbb aku akan mula rajin bile aku baca komen2 korg yg sudi membaca blog ini,xkisah la komen positif or negatif...aku terima je...dan mst org tertanya2,knp aku xkluar mencari dgn group2 fatalframe09..?sbb time tu kitorg tgh cuti sem lagi..hehehe


Salam Pengarang dan Ketua FatalFrame09
Faisal Awiengs

13 comments:

Anonymous said...

Amiable dispatch and this mail helped me alot in my college assignement. Thanks you on your information.

Dia.Honey said...

rasanya tu bukan rumah frenzy...sbb rumah tu jauh ke dalam skit lagik...

tak salah rumah blakang zoo tu rumah yg ada sorang anak ni ayah dia meninggal dia p langkah jenazah ayah dia....

mana ai tau? adik ai kije zoo negara...ekekekek..

p la melepak dalam zoo ptg3 skit...nak senja pon ok..lagik banyak 'benda' dalam sana

Shadow Master said...

mmg la tu bkn rmh frenzy..sbb lain mcm je rmh tu...tu psal ckp "mane 1 rmh ni"..hehehhe

Dia.Honey said...

jalan belakang zoo dah betul...salah lorong je kot korang nih...nnt masuk kat belakang zoo tu ada simpang kanan...masuk simpang tu...tapi dari situ susah skit nak carik frenzy house..senang masuk dari jalan besar yg sebelom sheel ulu klang yg ada mekdi tu..masuk kiri...terus ,...nnt ada simpang kiri mcm naik bukit skit..terus lagik masuk taman perumahan....(iskk mcm nak kene pegi tunjuk kat korang je tmpt nih....add ai kat FB nnt ai tag u gambar)

Shadow Master said...

thx for ur given direction to that house...but sori still not clear la...lagipun kitorg mane master jln2 area situ...bleh je klu u nk tlg tnjukkan jln kat kitorg..alang2 dpt gak kenal2 ngan u..hahahhaa

Anonymous said...

rumah dr.frenzy bawah lereng bukit laa, mmg laa x nmpak, coz lau kita msk lorong tu, kt gate umah dia tu kita hanya nmpak porch kete je, umah dia de kt bawah, kene turun tangga...msk je porch kete tu, kpale kene tunduk ckit, baru nmpak...ahaha, umah batu 2 tingkat..siap ade taman kecik air mengalir lg..seram dowhh

Cik Cyida said...

dah pergi daa semalam, tak berani nak masuk, tapi tak berani masuk sebab dah maghrib,

kte pergi yang betul [unye.. seram kot sebab dia kat lereng bukit..

lan said...

menarik kisah ini.. saya yg tinggal di kemensah pun tak tahu kisah rumah jalan 3 yang masih tak berpenghuni itu.. dan sering juga dengar kisah rumah doktor itu tapi tak pi lagi jenguk hehe

Faisal Awiengs said...

Anonymous-thx,tp skrg ni kami dah jumpa rumah dr.frenzy tu n dah masuk...nnt saya updatekan dlm blog ni...insyaALLAH

Faisal Awiengs said...

Cik Cyida-really?pastikan nk masuk tu jgn sorang2,biarkan berteman,sbb dlm tu kan gelap..kami pun dah jmpa rumah tu..nnt saya update-kan balik dlm blog ni..insyaALLAH

Faisal Awiengs said...

lan-cerita ni xsure btol ke x..tp kami dah jmpa rumah tu..nnt saya updatekan dlm blog ni...

azlan said said...

saya pernah tingal di kemensah .saya dari kecil dh tingal di situ..tentang haji kahar dan rumah dr 2 saya tahu..dan banyak kali pernah pergi....dan kalau tak silap sy...ada satu lagi rumah kosong yg prof dekat situ..seram gak laa..sebab saya sellu ptg2 jalan2 kawasn tu...mklumlh dekat dgn rumah

Faisal Awiengs said...

azlan

oh saya ada dgr cite psal haji kahar yg dok kt kemensah,heboh cite dia time 2006-2008 dulu...

ada rumah kosong lagi?rasanya mmg byk rumah kosong kt area blkg zoo tu,cuma xtau btol ke x ada cite seram or aktiviti2 paranormal kt situ...

thx 4 sharing info \m/