Wednesday, May 6, 2009

~The Origin" Audio In Mystery Room~

Pada malam Sabtu yang xberapa happy sgt....
(sory skali lagi kpada picture2 yg blur)

dlm perjlnan nk masuk ke dlm rumah tu dengan perlahan dan senyap2

"The Origin",aku dan adham telah pun bersepakat nak keluar berdua untuk pergi ke rumah tu skali lagi...tp kali ni berdua..seram skit...baru la rase seramnye..hehee..so..tpat pada kol 11.30 pda mlm tu..aku telah mengajak adham keluar trun ke bwah untuk buat kali terakhir bincang plan ke rumah tu...time2 kitorg berdua nk buat plan terakhir ni..tiba2 plak si wan("the origin" sbgai Bro Driver telah menerjah kami berdua dan telah mendgr plan kitorg..die ckp kat aku,"oh...nak g rumah tu lagi eh..?xajak aku plak tu"...
 so...dah xde pilihan..demi nk menjaga perasaan mamat ni,so aku pun stju nk ajak die...but...tiba2 plak smua bdk2 rumah trun,sprti "the origin" lemon,ariff,ameer dan imran hujan...diorg pun terdgr gak plan kitorg dan mahu sertai skali pda kembara mlm tu...aku yg jadi xbbrp waras time tu(frust sbb plan aku ngan adham hancur)..so trima je la ajakan mrka tu...so..ngan pntas smua bdk2 tu ambik brg2 kprluan untuk dbwak ke rumah tu..mcm biase..aku bwk video cam,adham bwk camera mus..lain2 bwk bdn je...so...jam tepat kol 12...plan yg telah dirncang telah pun musnah,so kna buat plan baru..1kereta 1moto...dlm kereta adalah :

wan,aku,lemon,adham,arif
moto : ameer,imran(pkai moto aku plak tu)...

so..gerak la kitorg ke sane(sblum tu,stiap kali nk ke rumah tu,mst singgah ke 7E,bli ape2 yg patut2)...so slpas 10minit pjlnan ke sana...tiba gak smpai ke destinasi yg ditujui..perasaan aku time tu,pergh..xleh ckp la..hanya ALLAH saje yg tau...n pda mlm tu,aku nmpk rumah tu agak "cerah" skit pda kebiasaannye...erm..xtau la aku sorg je yg perasan..ah..pedulikan la..tujuan skrg ni ialah masuk ke rumh tu n nak rase,tgk,dgr n bau skali lagi,nak compare kan ngan mlm pertama kitorg masuk ngan junior dlu...so..sblum tu..aku beri taklimat skit(cewah...poyo) kat "the origin" ni..bincang ape yg ptut n xpatut buat kat dlm tu,jgn tegur(dah mcm tajuk filem la plak)..

kali ni aku nk pastikan smua masuk..tp ade plak yg xnk masuk...iaitu arip(die pnye alasan plak,ntah..xingat..tp mmg die xnk masuk)...so...kirorg ber-6 je masuk ke dlm rumah tu..(aku-faisal awiengs,wan,lemon,ameer,adham n imran)..eh..berani plak si imran ni mlm tu..so..ngan langkah perlahan2 nk masuk rumah tu,sbb aku perasan,ade jiran yg usha dari dlm rumah diorg,tgh perhatikan kitorg ni..aku cuak gak..kot2 nnt jiran2 tu call polis plak(yela..rumah kosng,nnt jiran2 ingat kitorg ni bdk2 hisap dadah)...so...mmg kitorg jln senyap2 gile nk "menyeludup" masuk rumah tu mlalui "pintu ghaib" kat tembok tu..slpas smua lepas masuk dlm rumah tu..tiba2 plak...

benda pelik kat dpan tgga tngkat atas

smasa di tingkat atas(view mnunjukan bilik misteri yg ada bunyi)

view dari bilik utama tgkat atas

ameer dan lemon sedang meneliti keadaan dlm bilik tersebut

aku ternmpk "kelibat" kat luar rumah tu..yg asyik "lalu2" kat luar jln raya tu...ingatkan ape..aku suruh "the origin" smua diam skjap..sbb nk pastikan pe benda "kelibat" yg aku nmpk tu..rupenye2...ade kereta sdg pusing2 kat rumah tu(ronda2,asyik jln tmpt yg same je)...so aku yg jd xtenteram ni,suruh smua "the origin" kluar dari rumah tu..yela...kot2 polis ke,penyamun ke,perompak ke,penjual bayi ke,en.mat@CMP(pe hal plak org tua ni ade dlm ni?)..so ngan pntas dan senyap,kitorg kluar dri rmah tu,kereta tu plak park kat sblah krta wan..aku ngan perasaan poyo time tu trus mnegur salah sorg dari "pelawat" tu..

mnanyakan bbrp soalan kpd mereka..diorg ckp diorg cuma nk lalu je kat rumah tu...xnk masuk katanya..sbb xready..aku ngan poyonya menanya"takut ke bro?"..ngan ejekan aku tu,tiba2 sorg mamat ni ckp"aku xkisah,aku follow je,tp jgn pggl aku penakot,ok?"..then smua geng2 die pun stju nk masuk(aduh,gagal lagi mission ni,sbb xnk ajak org masuk same,tiba2 plak mamat2 ni nk masuk skali),mula2 aku ckp "baik korg masuk dlu,nnt baru kitorang",diorg ckp nk masuk same,sbb gelap(kitorg ade torchlight)...so ngan persetujuan smua "the origin",kitorg smua masuk serentak...so...ngan senyap skali lagi..kitorg redah masuk ke rumah tu..mcm biase...ameer sbgai "VanGuard"..n aku plak pda mlm ni jd "tour guide" pada "pelawat" tu...

view tangga dari tingkat atas

view dari dpan bilik "audio" tu,seram siot berdiri lame2 kat dlm ni sbb gelap yang amat

lemon jadi "torchmen" sedang siasat ape benda kat dlm bilik tersebut


kitorg berdiri kat dpn bilik misteri (view tangga,time ni ameer suruh stop)

ade perkara yg pelik telah berlaku time nk ambik gmbar,camera mus buat hal,xleh nak snap tiba2,padahal sblum masuk rumah tu ok je(ni yg buat aku terus xsedap hati ni)..dlm 10minit gak nak setting camera tu balik..smua org xtau punca utama camera tu jd mcm tu..then adham berjaya buat camera tu menjadi normal balik(fuh,lega skit)...tiba je kitorg kat laman utama rumah tu,aku menerangkan sejarah2 ttg rumah tu(sbb aku ade buat research skit pasl rumah tu),ape yg aku tau psal rumah tu,xsilap aku la,rumah tu kepunyaan datuk dari klgnan org2 politik(xsilap aku,BN)...so sjak kklhan BN kat selangor..rumah tu xdisiapkan ngan smpurna...(tu ckp2 dlm surar khabar,so klu slah,tlg brth aku ye)..perasaan kat tgkat bwah,ok je,xpe pe2 sgt..cuma kali ni udara kat situ agak lembab(mcm ssah nk bernafas)..panas je,aku xtegur2 pun..buat bodoh2..buat pham2 sudah...

so kitorg pun pusing2 la kat area pool tu(gelap gak area situ,nasib baik ade torchlight,terang skit)..lpas tu,g ke area sblah kiri rumah tu(ade byk bilik),kitorg pun pusing2 la kat bilik2 tu..still xde pe2 yg aku leh describekan "mistik" lagi..so...ameer bwk kitorg naik ke tgkat atas...mcm biase..aku akan ckp"hati2 ye naik tgga ni,klu jatuh,sendiri la yg ssah ye"...tiba je kat atas tu,aku perasan yg ade dikalangan "the origin",ameer n lemon berperangai pelik,ssah nak terangkan..tp mcm "asyik terberhenti dari jalan trus"..(pham x..?)ala..asyik stop bila jln skit...mula2 aku ingat xde benda,then,lemon dah buat muke kerut die(ade makna la tu)..aku still xperasan pe2 lagi yg menyeramkan(serius,muka si lemon dah lain)..aku buat bodoh lagi,slagi xde benda yg boleh mmbhyakan kitorg,stiil kena redah gak rumah tu dlm "Journey In Silent"..

time ni dah kat bwh,kat tmpt park kereta(agaknya),seram gak sini,byk pokok

di ruang bilik bwah(mmg seram la time ni,udara panas smacam)

ni la kononnya tmpt land chopper(heli)...besarlah kwsn kat atas ni..but still angker lagi tmpt ni..

di bhgn blkg lpgn tersebut...ade batu besar(mcm tman pun ade,siap ade kolam)

lpas tu,ameer bwk kitorg g bilik utama kat tgkt atas(bilik dpan)...kat situ,skali lagi lemon buat muka nya,aku xpham pada mulanya,so aku ckp truskan journey ni,"pelawat2" ni plak asyik jalan rapat2(takut la tu)...ade yg pegang2 tgn(hahaaha)...xkisah la,aku tau,smua takut time tu,..then time nak gerak ke bilik sblah kirinye plak(tmpat yg kitorg dgr "bunyi org ckp" time g ngan junior),ameer buat hal,die ckp "diam kejap"..aku tau,ni mst "terdengar" bunyi "bnda2" tu..lemon pun buat muka yg amat "kerut2"nye..aku pahm..ni mst dah "terdengar"..tp ameer telah menegurnya...pergh...dah seram plak time tu...tp ameer still dlm cool nye lagi...die buat mcm xde pe2...ameer pun bisik kat aku"nnt aku cite kat luar",lemon pun ckp benda yg same kat aku,pergh....

time tu trus kaki menggeletar,dah pham pe mksdnya..aku yg still xrase pe2 lagi ni dah cuak abis,berpeluh 1badan trus aku time tu...pergh...xtau nk ckp pe,ameer ckp buat relax je...aku tgk time tu "pelawat" tu smua dh jln rapat2...ameer bwk kitorg pusing2 kat smua bilik atas lpas tu..then...trus trun ke tgkat bwah(ngan lajunye aku menyuruh "pelawat" tu trun cpt skit)..ade sorg mamat ni diantara "pelawat" ni,die relax je,xtakot,asyik ambik gmbr je,pastu die jln blkg skali plak tu..so..smpai kat bwah.aku ckp kat ameer "pusing kat area yg ade lukisan tu ameer,bgi bdk2 ni tgk jap"...so..ameer pun bwk la ke bilik tu..

ketika melintasi bilik audio misteri" tersebut...huhuhuhuhu

view tangga(nak trun dah,dah seram sgt time ni)

random picture(dkt dinding yg ade lukisan tu)

time "the origin" nak keluar ikut "pintu ghaib"

ni la lukisan alien tersebut(pe mcm,lawa x?)

then...kitorg smua belok ke kanan untuk masuk ke bilik tu..tiba2 bdk2 ni smua terkejut tengok ade lukisan pelik kat dinding2 tu...ape lagi...smua time tu nak ambik gmbr kat dinding tu...imran plak asyik buat lwak die...(nasib baik die ade,klu x,smua mcm cuak berpeluh)..huhuhuhu...then..slpas dlm 10minit lpak kat tmpt tu...aku ajak ameer kluar dr tmpt tu...yela..aku dah berpeluh gile time tu..(udara time mlm tu mmg lain skit)...ngan lajunya aku org pertama kluar dlu rumah tu..hehee...bila smua org kluar dri rmah tu,kitorg jlan perlahan2 ke park kereta..smua yg agak dlm keadaan panas,penat,peluh,gembira???(imran la ni)..

.ntah la..aku yg jln blkg skali berbisik ngan ameer "so,pe yg ko rase mlm ni?",die ckp" so far ok,cume...,nnt la cite"..pergh..die ckp mcm tu,trus aku suruh die cite kat situ gak,ngan laju aku heret die je dpn pgar untuk dgr cite die,ameer ckp " aku dgr bunyi kat bilik atas tu,tu psal aku suruh stop,xsure bunyi ape,tp mmg ade bunyi"...pergh..time tu trus aku pndg ke bilik atas tu dari luar pagar rumah tu(konon suspen la)...then kitorg smua berkumpul ngan "pelawat2" tu..menanyakan ape yg diorg ckp..lpas tu bertanykana soalan biase2 kat diorg,sape diorg ni.."pelawat2" ni smua dari ptpl..jurusan xingat..tp baru abis paper..so xtau nk buat pe katanya,tu psal round2 kat rumah tu...then,xlame kmudian,smua "pelawat" tu gerak balik rmah(agaknya)..

then,aku buat plan gile lagi pastu,ajak "the origin" pergi ke kbur cina mlm tu gak...smua yg buat muke gembira n suka(cover takut sbnrya lbih2 irman tu)...so...kitorg pun pusing2 la kat area seksyen 11,20 smpailah 23..but still xjmpa2...ngan dah ptus harapan,jam menunjukkan kol 2.30...smua setuju untuk pulang...tp xpulang trus..mst singgah dlu kemane2(supaya "benda" tu xikut kitorg balik rumah kitorg)..so singgahla ke ikhsana jap..mkan...bincang2kan pe yg patut,then balik rumah,tido la...
tertarik dengan cite ameer,so sempat gak ambik gmbr di dpan pagar
berbincang dengan "pelawat" di sblh kereta mereka ber-4

wan sempat bergaya depan lensa camera(pdhal tgh cuak tu)
conclusion : sbgai org "kuat" dlm "the origin" pda mlm tu,secara peribadinye,aku xrase pe2 yg membuatkan aku seram 100%...cume part camera mus buat hal,tu seram skit,then udara kat rumah tu buatkan aku xsenang berdiri lame..ngan mood aku time tu xberapa nk elok sbnrnya..
cuma kena la gak lead "the origin" masuk dlm rumah tu...so..ni la comment2 dari "the origin" dan "pelawat2" tu ..

Faisal : erm...tenang gak mlm ni...cuma time smpai2 je kat rumah tu,dah rase lain skit,lbih2 lagi ngan "keterangan" rumah tu...lain mcm la...then,ngan ade "pelawat"nye,kenala bwak skali..then,udara yg boleh buat aku nk muntah,(pham2 je la udara yg mcm tu),pnas smcam..ngan perangai ameer n lemon yg lain mcm,aku xdgr ape2 pun time tu..so...thap keseraman mlm tu cuma 20%..n lain2 plak,penat gile la mlm tu!!!tension giler...hergh...!!!

Wan : ok je mlm ni,pnas,xbrp nk slesa la...lain skit "gelap"nye kat tingkt atas tu...lain2,ok je..
Lemon :aku terdengar "bunyi org ckp" la faisal,bkn skali,3kali aku dgr tau..mula time nk naik tgga tu..ntah dri mane dtg bunyi tu,then 2 dan 3 kat dlm sblh blik utama tgkt atas tu,tu psal ameer suruh stop,nk pastikan bunyi tu..time tu aku dah "lain" skit,nak ckp takut,x,nak ckp cool pun x..so..pham2 je la..lain2,pnas la...ade "pelawat"..ok la..diorg xbuat bising mcm junior dlu..

Ameer : pnas gile la,berpeluh aku dari mula masuk smpai la kat luar,then,aku mmg ter"dengar" bunyi la ka tngkat atas tu...seram gak...tp aku xtegur(padahal dah tegur pun)...
Adham : awal2 lagi camera dah buat hal,seram aku dibuatnya,slalunye owner die yg snap(mus),tp die xde,so,,ssah skit la nk main camera time mlm ni...perasaan seram,hanya ALLAH je yg tau..

Imran : uih,ngan aku,xyah cite,mcm2 aku nmpk n dengar,tp aku buat relax je,hahhaaha(padahal mamat ni plg penakot)...hahahah
"Pelawat" : mmg pnas skit udara kat dlm tu,slalu mcm tu gak ke?erm...kitorg xrase ape2 pun,cume terpegun ngan lukisan kat dinding tu,lawa gler kat lukisan alien n nenek tua nangis tu..dlu kwan kitorg pernah masuk,ade yg kna histeria la,ade gak yg nmpk pocong!

sebagai gmbr penutup,aku ambik pic imran jd tukang tebar roti canai kat ikhsana(bersama abg baru die)..hehehe


last comment : ah?klu kena histeria tu leh than lagi,tp nmpk pocong tu,ssah skit nak percaya,bak kata lemon "kat ceruk mane plak pocong tu nak nyorok kat dlm rumah tu,dah puas aku pusing,xnmpk pe2 pun"...anyway..hajat kitorg nk lihat kebranian masing2 dah pun selsai,imran akhirnya msuk rmah tu,then,sumpah mmg penat gile la mlm tu,sbb round2 g cari kubur cina tu..tp xjmpa...so..tu je la cite pada ari tu,smua pulang,mkn kat ikhsana,blik,tido...anyway,nntkan cite part kitorg g kubur cina plak lpas ni ye...lagi seram,ngan kehadiran "benda" tu yg dapat aku capture ngan camera compact aku ni...hehehe...seram!!!so..tggu tau,...assalammualaikum!!!

3 comments:

emma said...

gmbr yg last tu plg seram :P
haha

Shadow Master said...

hahaaha
tau xpe...
hehehe

Imran Panchos said...

haha kata korg gi lepak mansion kt sec.12 tu....haha...tmpt tu dulu x de pagar time aku pegi dulu...