Friday, May 22, 2009

~The Origin- Revealed The Truth Part 1

Kebenaran,Benar dan Sebenarnya...
(sat lagi aku postkan yg part 2,tggu tau)

ini adalah susulan dari apa yg korg dah bace kat post lame(kat bawah ni)...so post ni cume aku nk terangkan ape yg korg asyik bising2 kan kat aku...
aku pham..knp ade yg ckp nmpk n ade yg ckp xnmpk picture "benda" tu dlm blog ni..
disini...aku nk ckp..aku dah tau ape mslhnya..
yg pertama..untuk picture "mak cik kesunyian" tu...
knp ade yg ckp xnmpk..?
aku rase la kan...ni aku try sndiri n kaji sndiri knp ade yg ckp xnmpk..
jwpan nye ialah slma ni aku buat post blog ni dlm laptop aku je...so mmg nmpk jelas la smua picture hantu2 tu..
sbb aku brightlight kan cahaya laptop tu..so mmg nmpk jelas gmbr hantu2 tu..
so aku try la g cc kat area rmh kwn aku ni...
n aku terperanjat..n baru pham kenapa ade yg ckp xnmpk gnbr hantu tu dlm blog tu..
sbb kebyakan CC xgunekan brighlight yg terang untuk monitor komputer tu..so mmg gelap la jadinya...kpd yg on9 gune laptop plak...ntah..aku agak benda yg sama gak terjadi pada laptop korang...sbb mmg aku nmpk ngan jelas dlm laptop aku,kwn2 aku smua yg dah tgk dlm laptop aku pun dah memperakuinya juga(walaupu ade yg still nak deny kan lagi pic hantu tu)...xkisah la...korg smua ade pandangan masing2 kan...korg nilaikan sndiri..pe yg ko lihat tu...aku xbohong..smua pic tu x di edit langsung..klu xcaya...dtg jmpa aku sndiri...tu je...

so...dah puas meleter kat atas ni td...skrg ni aku nk terangkan ape yg ade kt dlm pic2 yg aku ckp ade hantu tu...yg pertama kat gmbr "mak cik kesunyian" tu..

kat sini,aku tunjukkan kat mane lokasi "benda" tu berada...sbb ade yg ckp xnmpk kat mane "benda" tu melepak...so tgk la sndiri..aku dah mark dah...


so,ni la "muka mak cik kesunyian" tu...mmg la xnmpk sbb dah di zoom..hrp korg smua pham...DAH DI ZOOM...aku dah edit kat photoshop pun ni la hasilnye...still xnmpk..aku xnk la edit lbh2..nnt xnmpk natural plak gmbr ni...klu lihat2 btol2...mmg ade benda tu...tp still org ckp xnmpk...sbbnye aku dah ckp kat atas tadi...so korg pndai2 la adjust sndiri klu nk tgk "benda" ni..
so...tgk plak pic kat bwh ni,siap aku labelkan part2 muka nye sbb ade yg ckp xnmpk kan...

so ni la hasilnya slpas dilabelkan...still xnmpk...?pndai2 la korg tgk...penat aku nk terangkan...cume org2 yg tgk sndiri dlm laptop aku je yg nmpk "benda" tu...aku xtipu...mmg ade "benda" tu dlm pic ni...cube korg compare kan pic ni ngan pic kat atas dia...mst korg nmpk kan...
lpas ni aku mls nk lyan org yg "xnmpk" la...aku pnat nk jelaskan bnda ni...ok...

so...lpas pic "mak cik kesunyian" tu yg diambil oleh aku sndiri....aku nk tnjukkan 1 lagi pic "doubt but true"...kat part tngga....aku tau rmai yg ckp xnmpk pe yg ade dlm pic tu...aku pham sbb kecik sgt pic tu untuk korg nmpk benda tu ade...
ok...mula2 aku sangkalkan benda tu "hantu" sbb bagi sape2 yg pernah smpai n masuk dlm rmh n tgk kat part tgga ni...mst korg tau ape sbnrnya benda tu...tu sbnrnya ialah serpihan pecahan tingkat kat dinding tu...nnt aku postkan part serpihan tu dlm part2 nnt..ok...so tgk la dlu pic yg x di edit lagi ni...


still xnmpk kan...?kat mane benda tu..?cube korg teka dlu?...comfirm xnmpk gak...xpe2..aku pham..so sila la tgk pic kat bwh ni plak...hahahaahahaa


slpas aku teliti gila2 pe sbnrnya benda tu,aku agak terperanjat ngan ape yg aku jmpa kat tgga tu..sbb time aku snap picture tu dlm rmh tu,aku xnmpk ape2...sbb mmg aku saje focus kat tgga tu...n xnmpk plak byang2 "hantu" tu...bgi org yg prnh dtg cni je akan ckp tu tingkap pecah...tp cube korg tgk plak pic kat bwh ni plak...cube korg brth aku ape yg korg nmpk...?


nmpk x...?klu xnmpk..brth aku...ni pun aku xreti edit sgt...aku xtau mcm ne nk labelkan pic ni..sbb kecik sgt plak...tp klu korg usha btol2...korg akan nmpk "lembaga tgh cangkung kat atas tangga tu"....xcaye..?tgk btol2...nmpk x muka yg tgh toleh kat arah korg skrg ni..?(jgn tengok blkg korg skrg ni...)...n nmpk x mcm ade "pkaian putih" tgh cangkung baik punya atas tgga tu...kelihatan rmbut pnjg memanjang keblakang kpala makhluk tu..muke "benda" tu nmpk menyeramkan...cube korg tgk kat bhgn yg agak "terang" skit kat bwh perkataan "frame" tu..tu la "muke benda" tu..
aku xsure sgt ape bnda ni...sbb rmai "the origin" ckp tu tingkap pecah...tp bile tgk balik picture tu btol2...baru diorg tau pe bnda tu...gmbr ni pun still xnmpk jelas sbb DAH DI ZOOM...so hrp korg pham..knp xjelas n blur ok...DAH DI ZOOM...lpas ni jgn kor gsuruh aku buat ape2 lagi..sbb aku xreti nk edit2 picture sbnrnya...sbb aku lbh ske gmbar yg natural...baru rase aslinya..

So...slpas reveal yg aku buatkan ni...hrp korg dah nmpk ape yg aku cuba smpaikan dlm post blog yg sblum ni..ok...n hrap maaf kpd yg meminta aku tlg terangkan lagi picture tu sbb aku xreti edit gmbar...hahahaa...
Dan,aku minta maaf byk kpda korg smua yg ternnti2kan post yg terbaru dari aku,aku bkn xnk post kan,cuma masa x mengizinkan aku membuatnya...aku skrg ni sibuk ngan g survey tmpt2 seram kat area KL...xpe..lpas ni aku smbung buat post yg part ke-2 plak...yg ni ade 1 lagi pciture hantu yg berjya aku snap dlm rmh tu...real...tggu tau..
(P:S/ hari jumaat "mlm sabtu" aku dan kwn2 aku akan bertandang ke tmpt2 seram area KL seperti Highland Tower(Ukay),Bukit Tunku(Jln Duta),Flat Pekeliling(area IJN),Rumah Frenzy/Peguam(Blkg Zoo Negara),dan Kubur Cina(Jln Bellamy,dkt ngan area Istana Negara)...
so doa2kan kitorg berjaya dlm misi kali ni n doa2kan kwn2 aku tu dpt keberanian yg secukupnya unuk singgah kat tmpt2 tu...AMIN....!!!
Assalammualaikum...!!!

5 comments:

[s.H.a] said...

terime kasih faizal sbb dah jelaskan pic tu...
n bende kat tangga tu mmg seram la...takut tgk lame2....

kucingberlari said...

erm...heran jgak ek cm mane "bnde 2" bleh dirakam by camera...
by the way, aku nmpk "bnde 2" dlm pic 2...
syabas dik...

sharifah nazatul seha said...

betul lar..lepas dah di brightlight kan,baru nampak benda tu..ampun ya pak..maneler ktorg tau kna gne care tu kalo tgok kat pc..hehe.
anyway,thanx sbb huraikan 'kekusutan'..cewah! hoho :)

sharifah nazatul seha said...

ye..agak susah skit..hehe :)
kwn baru tu,dari kuala kangsar.nama dia anis n insya-Allah,kenal dari ms..harini seha letak gmbar dia kat blog.
sweater tu,yup! mmg murah tp utk ladies lor..hehe. Ada diskaun aritu kat jusco ipoh.
ttg rase bosan nak tlis blog plak,maybe kebelakangan ni x de aktiviti seha yg menarik kut sbb tu x de pape yg menarik utk diceritakan. Yelar,bz je urus itu ini. Xper,nti nak cari info yg menarik utk dipostkan kat blog.
anyway,thanx a lot 4 ur concern. really2 appreciate it. :)

lucky said...

huu.. kental gle korang...
tabikkk spring... :)