Friday, May 8, 2009

"The Origin" Goes Graveyard Ground

Langit pada Malam sabtu yang sungguh gelap
(sory pada picture2 yg blur)

Tepat kol 8.30 mlm,aku tiba di rumah kl,baru pulang dari mkn luar bersama "teman" aku..aku yg btol2 xtau nk buat pe mlm tu,asyik mengadap laptop dan main PS2,mmg bosan gile la,tiba ade mesej dari "the origin" mus, ckp "mlm ni ade aktiviti tau,so ko dtg la mlm ni", sejurus aku bace msg tu, trus aku pack brg2 yg perlu aku bwk mlm tu,like torchlight,camera,video cam,kain peleka(pe kena mengena ngan aktiviti tu?),so ngan hati berdebar nye time tu,yela,kali ni tmpt lain plak,asyik2 g rumah "mona fandey" tu,"benda2" kat dlm tu mst dah bosan ngan kitorg je yg asyik masuk,so kasi org lain plak yg masuk rmh tu,mlm ni kitorg akan pergi kubur cina!!!(hahahaha..best2!!!)

so..aku trus gerak ke shah alam ikut jln federal highway,dlm on the way nk gerak sana,asyik pkir je mcm ne la keadaan kubur tu,so untuk comfirmkan lokasi kubur tu,aku pun pergi la "serang" kubur cina tu sorg2..hahahaa...ala..redah je la...bkn nk buat pe pun..just nak tgk2 je,takut ade perkara2 yg akan membantutkan aktiviti kitorg mlm tu,then tiba la aku kat sane dlm kol 9.40mlm,tiba je aku kat tepi kubur tu(xturun moto pun,just snap pic kat atas moto),xde pe2 yg menyeramkan lagi,just ade "org" kat dlm kwasn tu,xsure tgh buat pe,coz gelap sgt(wlupun sblah highwayn petronas)...so aku pun trus menuju ke rumah aku untuk menemu smua "the origin"..

setibanya aku di sekitar perkuburan cina

asalnya gelap kat sini(flash camera yg terangkan pic ni)

sblh kri pic tu stesen petronas(time ni xrase lagi feel seram lagi)

smpai je kat rumah dlm kol 10,aku tnjukkan smua pic yg aku ambik kat kbur cina pda "the origin",rata2n smua respons ckp "erm,mcm xseram je"..so nak xnak,kena gak pergi kat kubur cina tu gak,sbb nk feel "keseraman" kat situ,so "the origin" yg pergi pda mlm tu ade 10 org,iaitu

aku(faisal),mus,lemon,wan/
adham,ameer,ariff,imran,zarul dan selayang

so,tpat dlm kol 12.30,kitorg prepare bwk brg2 perlu,dan berkumpul kat kereta,dan pada mlm tu,1kereta(4org),4moto(konvoi la)...dengan perasaan seram bercampur gemuruh,kitorg berbincang dlu ke mana destinasi yg hendak dituju dan niat pergi ke sana(xnk perkara buruk berlaku time smpai kat kubur cina tu),then geraklah kitorg ke sana..dlm 15minit mencari tmpt nk masuk kwsan kubur tu,kitorg park kereta kat petronas dan moto kat dlm area kubur tu(berani plak diorg ni)..tibe je kat sana,ameer mula mengadu sakit kepala,xlarat nk jlan,aku ckp kat die yg die kena truskan jln sbb dah alang2 smpai,so ameer pun kuatkan diri dia untuk berjalan ke entrance kubur cina tu,tp time tu bdk2 moto ni plak buat bising(xtau ke diorg tu kat mane?)..

then aku tegur diorg jgn buat bising,bagi xnk kejutkan "org2" kat dlm kwsan tu(pham2 sudah)..then aku beri "taklimat kecil" dlu sblum melangkah ke kwsn kubur tu...dengan keadaan yg amat pnas gile time tu dan cuak(sbb dah masuk kwsn kubur ni),kitorg pun gerak la masuk ke kwsn kubur cina tu...mcm biase..lemon akan depan ngan ameer,aku dibelakang sbb jaga torchlight,tp time nak naik bukit tu(kwsn kubur tu kena naik bukit skit,baru smpai ke "main area" kbur cina tu)..ngan jln tar nye yg penuh batu dan lubang2,kitorg berhati2 supaya xnk sape2 cedera...

ni la keadaan tnh kubur cina tu...lapang sbnrnya...kat bhgn atas bukit...
keadaan kat kubur tu nmpk mcm kotor skit...tp serius mmg gelap kat sini..xckup 2 torchlight sbnrnya...kena bwk lebih...

kat area kbur yg plg "besar" skali kat ctu...

nmpk mcm xde pe2 kt dlm pic ni...cube la try dtg cni...baru la korg tau..seram ke x...

so....smpai je kat bhgn centre kubur cina tu...time tu dah sejuk,mmg sejuk gile..dah pagi kan..so,xbyk nyamuk time tu..kitorg berkumpul n bincang nak buat pe kat atas ni..aku cdgkan berpecah 1 group 5org...tp rmai plak yg bantah,alsan tkut nnt jdi ape2..aku ckp "relax la,kan rmai 5org 1 group,pasti xde pe2 yg berlaku.."...tp diorg still tolak idea aku tu..nk buat mcm ne..majoriti yg ckp mcm tu..xleh buat pe la..kena la jln beramai2 pusing2 kat area atas bukit tu..mula2 ok lagi la jln rmai2 kat situ..sbb xde pe2 lagi yg myrmkan...tp serius time tu aku sdkit kecewa la sbb xseram la klu jln rmai2 kan..so..xleh nk bantah...ikut je la..then,lpas dah pusing2 kat atas bukit tu dlm 15minit...smua berhenti skjap,smua nmpk penat...but diorg still ckp xrase ape2 lagi...then,aku dah fed-up ngan "the origin",aku pun sound skit,"mmg bosan la mcm ni,jln rmai2,tp xdpt pe2...lbh baik balik,xyah dtg!!!"...sejurus mendengar keluhan aku, ameer pun stju ngan plan aku,iaitu jln dlm group plak..mula2 ada yg bantah,tp lpas je dgr ckp aku tu,diorg pun ikut la...so..kitorg pun buatla 2 group,group pertama ialah :
1 Faisal(aku)
2 Ameer
3 Lemon
4 Ariff
5 Wan

group kedua plak
1 Mus
2 Adham
3 Zarul
4 Imran
5 Selayang
so,berpecah la kitorg ke arah masing2,team aku gerak ke atas bukit,then team mus gerak ke blkg area bukit kubur tu..kat sini skrg aku cite part group aku dlu ye,kitorg gerak di arah atas bukit tu(kat dpan tu byk giler kubur2 besar)..dah la gelap,nsib baik ade 2torchlight(aku ngan lemon pegang)..so ngan mengambiln nfas yg pnjg,aku mulakan perjlnn tu,then smpai je nk laluan kubur tu,aku suruh ameer dpn skali(gelap,saje je sruh ameer dpan),diikuti aku,wan,ariff dan lemon.kitorg terpaksa kena lalu kat sblh kubur2 tu untuk masuk ke dlm area kbur tu,walaupun ngan lorong yg agak sempit dan gelap gile(tmbah plak ngan kubur2 besar),lagila bertmbah seram...time tu byk bunyi2 serangga kedengaran,kitorg still cool lagi,mula2 nk msuk lorong tu,ameer ckp klu "klu ade pe2,brth awal2,sbb aku dpan skali"...aku pham mksd ameer tu,sbb die pening,tkut "benda" tu kacau die nnt..masukla kitorg ke dlm lorong2 tepi kubur tu..ngan jln yg berlubang2,batu,ngan semut?(lemon kena gigit semut)..then dengan keadaan hati2nye,kitorg melangkah perlahan2 masuk ke lorong2 tu,ngan gelap gelita kat situ,berbekalkan 2torchlight,kitorg smpai la kat tgh2 area kubur tu,mula2 relax lagi..sbb xde pe2...

then...kitorg smua terperanjat sbb terdengar bunyi yg amat kuat kat area blkg hutan tu...smua "the origin" mula berpegang tangan(aku xpegang tgn sape2),kitorg pun pandang antara 1 same lain..smua dah tunjuk muka seram time tu slpas dgr bunyi tu..aku ckp "ko dgr pe yg aku dgr?"..lemon ckp "xkn la bunyi puntianak kot?"..smua dah berpeluh time tu,cube nk larikan diri dari situ,tp aku cpt2 tenangkan keadaan smua org kat situ,sbb bile bunyi tu datg blik,aku try dgr btol2 bunyi pe tu...n wan ckp "la...tu bunyi siren ambulance,ingatkan pe la td"...hehehe...tu la...kena siast dlu ape2 pun sblum buat tindakan..so..dah dlm 20minit kat situ,time kitorg nk blah dari kwasn tu,ameer dan aku terdengar ade bunyi2 pelik kat semak2 pokok tu,ameer ckp die xsedap hati,ariff dan lemon pun ckp perkara yg same,smua dah pndg muka aku,menunggu kputsan dari aku,adakah nk stay lagi or gerak?..ngan keadaan yg agak seram time tu sbb dah dgr bunti pelik kat situ,aku pun ckp kat smua yg kena patah balik ngan cpt..ngan lajunye,lemon bwk kitorg jln keluar,aku ngan ameer blkg skali terasa seram sgt2 time tu...ameer ckp jgn lari,takut "benda" tu lari sama..hahaha...then,lpas kluar je dri area tu,ariff ckp die ade ternmpk "benda" tu kat atas kubur,tgh duduk,pegang something..time tu aku dah terasa seram gile dah..sbb ariff dah ckp mcm tu..pergh...mst "benda" tu dah usha kitorg dri awal lagi..
keadaan kubur cina kat atas bukit tu(baru nk jejak kaki ke area tu)
ariff ckp die nk nmpk sgt "puntianak" trun terbang ke bwah..(berani plak die???)
kitorg xtau ni lubang ape(pic ni dari team mus),imran ckp lubang tu besar...

time dah smpai kat center area atas bukit,yg ada kubur besar skali...

kubur ni nmpk seram asalnya,tp ngan flash camera,tu yg terang tu..
 
aku xtau sgt cite dari team mus,tp diorg ckp diorg pun terdengar bunyi "puntianak mengilai",pdhal bunyi siren ambulance..buat saspen je..tp diorg ckp,bile terambil gmbr kat lubang besar tu,imran menjerit kuat...aku pun tergelak gak dgr cite tu,pe la imran tu,bdn je bsar,tp takut...hahahaa...then smua berkumpul balik kat center area situ...lemon ngan ameer cdgkan setiap org kena ambik gmbr kat dpn kubur cina(hrpan nk snap "benda" tu...so ngan berat hati nye,kenala smua bergambar kat dpan kubur tu

dimulakan dengan imran....

diikuti dengan wan
lemon pula(asyik mengadu kena gigit semut api)


selayang pula....sbnrnya dia dah tukut part ni...
giliran zarul plak...muka cover "ketakutan" sbnrnya..

turn aku pulak ambik gmbar...

ameer dlm kepeningan(ariff mengibuk je)...


ariff the "mono/never-try"


owner camera,mus yg kuat mengadu...


ini adham,tgh ckp "jom la balik,seram la"
lpas je sesi bergmbr dpan kubur tu..masing2 smua nk gerak,kitorg pun trun la balik ke bwh bukit tu,tp time nk turun tu,aku dah mula rasa pening kpala..n rase xsdp bdan...dlm prjlnn trun ke bwh tu,ade yg cdgkan ke rumah mona fandey sbb nk bwk bdk2 yg xpernh masuk ke rmh tu,mula2 ade yg bntah sbb diorg ckp "xde pe2" kat rmh tu..kire clear la...tp klu xprgi rmah tu,nk ke mane plak lpas tu...jam mnjukkan 2.30...xtau nk buat pe..so..smua pun stuju la gerak ke rumah mona fandey tu balik buat kali terakhir kalinye...


ni la pics time trun bukit dri kubur cina tu..

then,smua pun pergi ke kendraan masing2 untk menuju rumah mona fandey,yg xjauh dari situ,cuma mgmbil 10mint jer..so..bersambung lagi ke posting yg terbaru..tggu..lbh menarik...hehee(sory la klu korg bace post ni.yg agak bosan,sbb time nak tulis ni,kpale aku tgh berserabut la..sory ye...)
final conclusion : spnjg kedatangan kitorg ke kbur cina ni...mcm2 kitorg dpt,kna gigit semut la,menjerit la...terdgr bunyi pelik2 la,ada yg nmpk "benda" tu...pergh..xnk comment lbh..sbb aku xnmpk ape2 pun..so...ni la comment2 dari "the origin"...

Faisal : xde pe,cume sejuk je,then,time kat bhgn atas bukit tu,terdengar bunyi pelik kat semak2,ameer pun dgr same gak...tu je la..ade pokok besar kat situ..agak menakutkan...thap keseraman mlm tu 35% je...boleh la...gelap je lbh...
Mus : xde nmpk ape2...seram tu ade la...cume xrase sgt...mmg gelap kat sni...
Wan : aku terlanggar batu besar time nk naik bukit,so sakit woo..kaki aku ni...ternmpk "something" kat area blkg hutan tu..tp xsure...
Lemon : aku asyik kena gigit semut je...xtipu la klu ckp xseram...tp tu la...skjap sgt la...so xnmpk ape2 la mlm ni...kecewa skit...
Ameer : pening kpala la dari awal2 lagi...tp aku try gak naik,mlm ni clear la faisal,area ni mcm "suci" je..xde pe2 sgt la..kena cari tmpt yg lagi "seram"...
Adham ; xnmpk ape la..mmg gelap kat area situ...xberani nk comment lebih...seram la...
Ariff : aku nmpk "benda" tu duduk kat atas kbur tu,pegang somthing(xsure sbb gelap)...tu je la..
Imran : lain kali bwk aku ke tmpt2 yg lbh seram lagi tau(pdhal ko tu takut)...
Zarul : best woo...first time ikut korg ni...lain kali aku nk join lagi la...ok la mlm ni...mmg seram la...
Selayang : mlm ni aku jd cameraman,so enjoy la tgk picture2 yg aku snap(bkn smua clear,byk yg blur ade la)...
Last Comment : slpas je kitorg gerak dari situ,trus menuju ke rumah mona fandey,tp kali ni bkn smua yg masuk,cuma bdk2 yg xpernh masuk je yg mask pda mlm tu,n kali ni,aku dpt "snap" pic yg pelik la...hahahahahaha.....nk tunjuk pun xsure lagi la...takut nnt org ckp tu edit..(pdhal aku ni xreti edit2 gambar ni...)..so...tggu je kedatangan posting yg terbaru tau,n sory skali lagi sbb lmbt sgt nk posting blog ni..spnjg "rehat panjang" ni,aku try pergi ke tmpt2 seram kat area kl...so korg tggu tau keluaran area kl plak...ok...assalammualaikum!!!

7 comments:

Anonymous said...

mmmm kubur cine nie tk bpe seram...
cume part yg ade lubang ape ntah tu yg seram...
tp bg aku kubur cine tk seram sbb byk kwsan die berbatu..
cube la try g kubur Islam kg.Meru...
pg siang pun dah rase seram..ni lg time mlm...
tp tak yh la g.... tkut ape2 jd...
serius....

-3-1-j-4- said...

salam n hola.. trsinggah kt blog ni.. nice post.. tp mane hantu nye?? tabik ar kt korang.. watpe mlm2 kt kubo cine 2? bkn ade amoi chanteq pun =) hehe... knp pic yg last tu blur? mmg korg wat blur ke hape eh???

Shadow Master said...

4 anonymous..
mmg kwsn kbur tu xseram sgt..sbb terang n byk batu..
jap2..ko pernh dtg ke kesitu..?
kbur islam kg.meru..?
yeke..?mcm best je..
tp aku ni x expert sgt area2 slgor ni...aku bkn org sni..
nnt2 aku g sane...

emma said...

mmm..mcm x seram je
hehe
tp kalau pergi sane,seram kot :P

Anonymous said...

aku dah ari2 lalu kubur cine sblh petronas kt tepi jln tu...
aku slalu nek motor lalu situ...
mlm pun pnh lalu sorg2...(aku pompn)
tk rase seram pun...
mmg la tau kubur kg meru tu...
dah duk kt meru...
kubur meru nie tk mcm kwsn kubur tmpt laen yg dah susun kemas...
sbb kwsn kubur dier atas bukit...
mmg byk pokok2 bsr yg sering dikaitkan ngan tmpt hantu....
heeeee...

Imran Panchos said...

korg mmg terbaek wat aktiviti ni....aku recommend korg turun kt bukit cerakah saner....tapi on feet sbb jalan memalam dier dh tutup...kete x ley lalu....so try ler kt saner...masok on menapak....

sharifah nazatul seha said...

x seram..tp,ada unsur kelakar..
so,x lar boring sgt..ok jer entry ni..
tp kan,org kate jerat cina ni bahaya..leh bwk maut tau kalo kena tegur ngan roh tu.
siyes!! x tipu..