Tuesday, May 26, 2009

~The Origin~Shocked Emerged~Part 2~

sElEpAs bErEhAt pAnjAng dArI mEnUlIs pOst,AkhIrnyA klUAr gAk pOst yg lAtEst(sory byk2 kepada semua yg menunggu post terbaru ini)...

maka,selepas je menjenguk2 area tgga tu,wan menyuruh aku bwk zarul dan selayang naik ke tgkat atas plak...dengan berdebar2 di dalam dada aku ni,yg tak dpt jgkakan apa yg akan terjadi kat atas tu nnt,aku dengan selamba bwk diorg smua naik ke atas dengan didahului oleh aku sendiri,kemudian diikuti selayang,zarul dan wan di belakang skali...

Inilah Crew2 yang berjaya memberanikan diri masuk kedalam rumah itu..dan ini juga buat kali terakhir aku dan wan masuk ke rmh tu(zarul dan selayang baru je pertama kali masuk)...so mmg excited skit kali ni aku bwk 2 org baru masuk ke dlm rmh tu..antara yg masuknye termasuk ahli "the origin" iaitu :
1 Faisal Awiengs(aku)
2 Wan 22 (the driver)

Crew Tambahan
1 Selayang
2 Zarul

so,part ke-2 ni dimulakan dengan selayang dulu menaiki ke tgkat atas..jam menunjukkan kol 3.30 pagi...dengan cuaca yg agak seram2 sejuk nye di bhgn tgga tu,dengan bunyi titisan air di tgkat atas yg xpasti dari mane dtg bunyi tu..bunyi serangga yg terinyang2 di setiap telinga ahli smua,aku pun menyuluh lmpu ke arah selayang untuk membantu die naik ke tgkat atas...sesudah tiba kat perkarangan tgkat atas tu..aku pun menangkap bbrp picture kat bhgn atas ceiling rmh tu..dan alhamdullilah,skali lagi(agaknya la)...aku berjaya tgkap lagi "picture pelik" kat bhgn atas ceiling tu..kali ni...aku xpasti yg benda ni Hantu ke atau benda lain...aku xsure...so korg je la yg nilai sendiri ye..

Dengan beraninya,selayang menerajui misi ni menaiki membawa kami ke tgkat atas


Inilah part yg pecah kat bhgn tgkap berhampiran ngan tgga...(cube korg tgk balik kat part 1)...yang konon ada "org bertenggek" kt tgga...
 

klu kat sni,mmg xnmpk mane "benda" tu..so korg tggu je la part Revealed yg ke-2 ok...

So,slpas je berjalan2 kat area perkarangan tu,aku bwk la diorg smua masuk ke bilik utama kat tgkat atas tu...dah la gelap dlm bilik tu..dengan bermacam2 bunyi time aku menapak kaki aku masuk ke dlm bilik tu...kali ni aku dengan beraninya menyuluh2 kat bhgn yg boleh dikatakan seram dan angker...yela..ade 1 part dinding dlm bilik utama tu,mmg btol2 menyeramkan..sbb klu waktu terang(umpama pagi dan terang),cube korg dok kat luar rmh tu dan tgk kat bhgn dinding bilik tu..mst korg akan nmpk seakan2 kelibat kat bhgn dinding tu...bile time mlm...ia jadi lain..xnmpk...mcm "kelibat" tu dah xde time mlm..so klu xpercaya..cubela korg try dtg...

Ni la part dinding yg boleh dikatakan seram apabila time mlm...sbb dengan kegelapan bilik tu...huhuhuhu...kat sini jugak,team seekers(ingat x...?) prnh dtg rmh ni n dah pun explore area rmh ni...dlm peng"explore"an seekers tu,diorg mendakwa yg diorg dpt rakam "bayang2 gelap" dkt bhgn dinding tu...klu nk tau lbh lanjut,try la bukak kat youtube.com,taip "rumah kayangan"..

Selepas dah terokai dlm bilik utama tersebut,Aku,Wan,Zarul dan Selayang cube masuk ke area dataran(kat sblh kanan bilk utama tu)...yg mcm tmpt Helikopter mendarat..kat situ,zarul dan selayang kurg bercakap time tu,xtau la yg ntah2 diorg tu dah mula nmpk "benda2" pelik kat area situ,yela..dahlah situ dkt ngan pokok besar kt blkg bhgn rmh tu...org ckp mmg kat area pokok besar tu berpuaka skit(org ckp la)...xtau betol ke x...bile kitorg dah berada kat bilik sblh dataran tu,mmg kat situ mcm2 bunyi boleh dgr(itupun klu nasib baik)...kdg2 leh dgr bunyi serangga yg berlainan bunyi nye(klu korg dtg situ,barula korg pham ape yg aku mksdkan)..bunyi air menitis(mane ada air dlm rmh tu)...kdg2 leh dgr bunyi org bercakap(tapi bkn kat bilik ni,kat bilik sound sytem-rujuk kat post yg ke-5)...

Ni la bilik sblh ngan dataran tu...bilik ni agak luas sblum nk masuk ke bhgn dataran tu...n tmbh2 lagi dengan ke"gelap"an bilik tu...dah la dkt ngan pokok besar blkg rmh tu...hehehehehe


                  Wan sempat menyuluh ceiling dlm bilik tersebut...(guna handphone aku..hehehehe)...


Ni la part yg dkt ngan pokok besar tu...kat sini agak sunyi skit sbb dah ke blkg skit...dah btol2 ngan sblh dataran tu...klu korg smpai kat bghn sini...kat sblh kiri(xsilap aku la...) ade tgga menuju ke tgkat bwh..klu kat sni,kitorg mmg dah agak "ketakutan" skit sbb sni mmg btol2 gelap(suluh ngan lampu pun still gelap sgt,xde lampu lagi la seram)..hahahaa...pic ni aku saje je shoot kat bhgn atas dinding tu...mane la tau...kot2 aku ter"snap" pic hantu ke...tp dah belek2 pic ni...xde pe2 yg aku dpt snap..huhuhu..walaupun bagi aku,kat sni la org slalu nmpk benda2 pelik kat bhgn dinding ni...


Kelihatan muncung mulut Zarul yg sedang melihat kat bhgn atas ceiling dinding tu...(time ni die ngan selayang dah "dekat2"...hehehe)..seram kot...hahaha


Selepas berlegar2 kat bhgn bilik n dinding bilik tu,kitorg pun masuk la ke bhgn dataran tu..dataran tu mmg agak besar...tu pasal aku agak yg dataran tu mcm tmpt HELI mendarat..tp xde plak lambang "H" kat tgh2 dataran tu...kat sini zarul banyak menanya soalan kat selayang,tp apa yg selayang tau?sedangkan die pun baru first time masuk rmh tu..so diorg pun menanya la soalan2 yg agak panas kat wan...wan pun menjawab la dengan hati yg terbuka..


Wan menunjukkan bhgn yg kitorg nk masuk..sbb kat hujung tu ada pokok tumbang(agaknya) yg membuatkan jln kat situ jadi jln mati...so mmg smpai kat situ la kitorg berjalan kat bhgn bilik tu...klu korg perhatikan dlm pic ni..korg leh nmpk ke"gelap"an kat bhgn wan tunjuk tu...time ni wan ajak kitorg redah kat bhgn pokok tu...aku melarang ape yg wan minta tu sbb aku takut nnt ade bnda buruk berlaku kat kitorg...yela...cube korg bygkan..dah la smua berselipar...sluar pendek...nk try masuk kat area gelap,pokok tumbang lagi plak tu...mstla mcm2 benda ada kat dlm tu...ntah2 ada ular ke,pe2 je la yg boleh mendatangkan bahaya kat kitorg smua..


Ni plak part sblh kanan bilik tu...sbnarnya kat hujung blkg pic ni..ade pokok tumbang...tp apekan daya..mmg kat situ gelap gile...ngan xde tambahan "penataan cahaya" kat area situ...so smpai sini je la kitorg berjalan kat bhgn atas tu...tp serius..sape2 yg prnh dtg kat area sni..tau la pe yg lain skit "situasi" kat sini...lagi2 klu buat mcm stail seekers(mcm tinggalkan sorg2 kat bhgn atas ni)..mahu menjerit2 smua peserta...hahahaa...


SO...ni la bhgn kiri dataran tu...(sory xdpt snap full-image dataran tu,lupe nak snap,hehehe)...
blik kat hujung gmbr ni adalah kat bilik utama tu...nmpk x air2 kat atas ni? xsilap aku,org ckp tu bghn kolam dataran tu...tp kolam tu masih dlm keadaan baik lagi...walaupun dah bertahun2 org meninggalkan rmh ni...kat sni,ada 1corak batu yg telah disusunkan dengan agak menarik kat sblh kanan pic ni(lupe nk snap lagi)...kat situ,ada byk batu besar2 yg telah disusun cantik...n aku ada terdengar cite dari org2 yg pernah masuk kat rmh tu...yg kononnya kat bhgn batu tu,diorg pernh ternmpk "kepulan asap2 kluar kat batu tu"....so bile aku dgr cite tu..aku ngan lain2 pun lpak la lame2 kat bhgn batu tu dlm 5minit...tp xde dpt apa hasil pun..myb bkn nasib aku lagi kot...

so,lpas ke kitorg lepak kat bhgn dataran tu dkt2 dlm 10minit...ngan panas nye kat situ..aku ajak diorg smua kluar untuk ke bilik seterusnya,blik blkg plak,tp still kat tgkat atas...aku nk tunjuk kat wan,zarul dan selayang yg kt blkg rmh ni ada 1lagi rmh tggal...(ingat lagi rmh pada waktu ptg,aku ngan adham pergi rmh tu?)...tp yg syok nye plak...time nk jln ke bilik belakang tu...aku leh ter"snap" 1 makhluk kat bhgn dinding dlm sblah bilk dataran tu...pergh...klu korg xnmpk..xpe2..nnt aku try revealkan kat bhgn "revealed the truht part2..."...ok...so cube korg tgk ngan hati yg tenang ok...

Kejayaan Kedua "the origin"...
(AWAS,GAMBAR SELEPAS INI HANYA KEPADA YG BERANI MENENGOK SAHAJA,WALAUPUN XBBRPA JELAS,TP KORG NILAI LA SNDIRI ITU APE YE)


Nama Entiti : "toyol cak-cak"(gelaran yg aku bagi sendiri,sbb aku yg snap sndiri)
Rupa Entiti : kepala botak berwarna hijau,nmpk mata,mulut dan 2gigi yg agak tajam
Lokasi Entiti : berdekatan ngan dinding,dlm blik utama tgkat atas
Jam : 3.45 pagi


klu korg tgk ngan jarak ni,sah2 korg smua mmg xkan nmpk nye..sbb "benda" tu ada kat sblh dinding tu(klu nk tgk ngan jelas(klu korg leh nmpk la)..tgk plak kat pci bwh ni plak...


Klu korg perhatikan btol2 dlm pic ni..korg akan nmpk 1 "makhluk" yg sedang main cak-cak kt sblah dinding tu...benda tu ada kat bhgn tulisan nama aku "faisal"..klu tgk btol2...ada nmpk x mcm sbujur kepala yg terkeluar dari dinding blh kiri tu..?pastu korg bandingkan warna dinding tu ngan makhluk tu..makhluk tu mcm berwarna hijau...korg pasti nmpk ada 2gigi bertaring dpan yg tajam(aku yg snap pun seram bile tgk pic ni lame2)...tp korg xnmpk..xpe..nnt aku remark balik pic ni..ok...tp mmg real...mmg ada benda dlm pic kat atas ni...

Ni view untuk blik audio(sblh kanan) tu..dlm blik tu mmg gelap gile....ngan mcm2 bunyi pelik...

Ok, ni mase kitowg sume naik ke tngkat atas,(wan,zarul,slayang and faisal),then pastu tiba-tiba aku(wan) terasa cm ade bnda ikut kt blakang aku...tp bile aku tgk x de pape lak..cume rasa je..pastu cm ade angin2 skit.....then kitowg pon brjalan la dari 1 blik ke 1 blik kt tngkat atas tue sebb nak bwk zarul ngan slayang yg x pernah msuk lg dlm blik2 tue....diowg pon jln rapat2 je ngan aku ngan faisal(cm tkut je)hehehehe....lpas dh bberapa lama kitowg explore blik2 kt tngkat atas tue...

Kitorg pun berlegar2 la kat area lapang(dpan tgga)...saje2 je nk suruh selayang ambik bbrp pic kat area ceiling n bilik2 kat situ..aku pun ambik bbrp pic kat atas tu...


Bagi yg sape2 yg prnh dtg n masuk ke dlm rmh n naik ke tgkat atas tu...korg mst perasan yg ada 1lubang(kat sblh kanan tgga)...klu bgi sape2 yg dtg tp dlm keadaan gelap...pst xkn nmpk lubg tu...first time kitorg dtg sni...agak seram gak klu tgk lame2 dlm lubang tu...mcm2 aku terpikirkan apa lah yg ada dlm lubg tu...rupe2nya tmpt saluran paip air yg tlh dipotong...huhuhuhu


Ok,slpas kitorg dh lpas jln kat situ,kitorg pun trus la menuju ke bilik blkg(sblh knan tgga)...kat situ ada byk jln untuk tembus ke blik blkg tu...kat situ ada 1tgkap besar(tp xde tgkap pun) yg agak luas smpai leh tgk luar...kat situ,mmg agak seram sbb cube korg tgk semak n tali pokok ni...dah la gelap,then ngan keseraman pokok tu...pergh...xberani ckp la...kat sni aku cubela try snap bbrp pic kat area dlm semak tu..tp slpas meneliti kesemua pic...xde pe2 yg pelik dlm smua gmbr tu..


So,ni la gmbr rmh kat blkg rmh tu...rmh ni kosong n aku agak rmh ni pun telah ditinggalkan jugak oleh tuan rmh nye dlu...(sory kualiti pic ni xbbrp memuaskan tp ni la yg terbaik aku dpt snap)...rmh ni agak gelap sbb xde cahaya n cume diterangi ngan lampu jalan je...view kat atas ni diambil dari dlm rmh mona tu...


Ni plak view dari ruang perkarangan rmh tu...mmg nmpk mcm xde pe2 sbb kitorg xmasuk lagi rmh tu time mlm...n lagi 1,rmh tu mcm kecik sgt klu nk diterokai...tp insyaALLAH klu kitorg de mase,kitorg nk try plak nk masuk dlm rmh blkg tu...


Ni gak salah 1 view dari area semak tu...pergh...mmg seram...xtipu...cume aku xnmpk pe2 yg pelik n seram kat dlm tu...cume ada time,aku berniat dlm hati aku yg aku nk sgt jmpa benda2 mcm tu...tp still xdpt nk tgk ngan mata kasar aku ni...kat sni aku byk menerangkan sejarah n kwsan2 rmh blkg tu kat zarul,selayang dan wan...smpai sini,selayang dan zarul dah mula kkurg bercakap...xtau la pe yg diorg dah nmpk...tp diorg xnk ckp kat aku...


Dlm kurg2 10minit,zarul ajak kitorg untuk turun ke bwah plak...die ckp dah terlalu lame sgt lpak dlm rmh ni...selayang plak ckp bateri camera DSLR...so aku pun decide la untuk keluar dari luar rmh tu...ngan perasaan kecewa dan hampa sedikit(sbb aku xnmpk ape2 la)..kitorg pun trun la ke tgkat bwah...pic ni menunjukkan time kitorg nk menurun tgga ke tgkat bwah...

Ni plak lorong yg akan membawa kitorg ke jln keluar dari rmh ni..wan ada ckp kat aku yg time nk jln keluar kat situ,bulu roma die naik tiba2 n die pun ada tertgk kat area tgga balik(xtau knp die usha situ blik)..n dari suhu agak panas berubah jd sejuk semacam(zarul dan wan yg ckp) tp aku sntiasa rase panas...hahaha...

Ok,ni la selayang yg kali pertama masuk ke dlm rmh ni...(die ni byk comment time jln2 dlm rmh ni)...


Ni plak zarul,jgak kali prtama masuk rmh tu...die nk xbyk ckp tp slalu ckp yg bkan2...


Wan plak tgh tgk ceiling ngan menyuluh pkai hnset aku(sdgkan xnmpk pun)..


Aku yg agak kepenatan slpas bwk zarul dan selayang bjln2 dlm rmh tu ditemani wan...



OK,ni plak pic time kitorg nk kluar dri mrh tu...ni kat area entrance masuk rmh tu...yg agak kelihatan agak suram dan byk kesan2 kopak yg boleh dilihat ngan jelas lagi kat sini...byk kayu2,papan2 yg telah dipecahkan dan ditinggalkan mcm tu...aku still aku mencari kisah asal-usul rmh ni dan mencari jwpan kenapa rmh ni jadi smpai mcm ni...

OK,ni plak time kitorg dah smpai ke exit kluar...kat sni zarul dan selayang ckp nk stay dlm 2minit sbb nk tgk keadaan kat area bwh dataran tu...kat situ diorg ckp ade nmpk kelibat...aku ckp la kat selayang,"kenapa ko xsnap pic?"..selayang ckp "aku dah off camera"...aku pun xsure btol ke diorg nmpk or hanya flash-sight je..?



Ni plak kat pintu exit,kelihatan zarul org pertama kluar dri rmh tu(time ni die sbnrnya dah cuak abis lpas die tgk "benda" tu..)..time ni die agak terpinga2 dan agak bising gak mulut die time nk kluar ni...

Kejayaan Ketiga "the origin"...
(AWAS,GAMBAR SELEPAS INI HANYA KEPADA YG BERANI MENENGOK SAHAJA,WALAUPUN XBBRPA JELAS,TP KORG NILAI LA SNDIRI ITU APE YE)


Nama Entiti : "Jin tgh tergangtung"(sbb aku yg snap gmbr hantu ni sndiri)
Rupa Entiti : kepala botak,tgh senyum,mcm tergangtung kat tiang tu
Lokasi Entiti : berdekatan ngan tiang kat exit rmh
Jam : 3.55 pagi
sbnrnya pic ni diambil kat kwsn luar rmh tu...kat rea dinding exit rmh tu...sbnrnya aku saje je snap gmbr2 ni,ingatkan dengan harapan leh tesnap "hantu" tp sangka gile,leh btol2 snap benda tu....huhuhuh..klu nk tgk lbh jelas...tggu post par "rvealed the truth2)..ok

NI plak angkatan2 "the origin" yg masuk n xmasuk rmh tu...kitorg smpat bergambar kat dpn pagar besar rmh tu...kelihatan ameer yg baru pulih dari pening kpale tu cube bergambar ngan crew2 yg masuk dlm rmh tu...


Lemon gak smpat berposing dpan pagar tu...lemon masuk rmh tu sbnrnya tp bkn berseorang,die masuk ngan mus dan ameer tp bkn dlm rmh tu,die try nk masuk ke blkg rmh tu..tp xlpas sbb tembok kat blkg rmh tu tggi sgt...


Ni la crew "the origin" yg smpat bergmbr dpn pagar tu..kelihatan kesemua muka2 crew yg penat2 blaka,sbb baru pulg dari kbur cina n terjah ke dlm rmh mona fandey tu buat kali terakhir...

Signboard jln kat situ...JALAN PANGLIMA 12/2 shah alam....

NI plak muka2 yg xnk masuk rmh tu tp sibuk suruh aku ltak muke die dlm blog ni...hahaahaha
(die ni antara penakot yg agak terkenal dlm "the origin"...hehehehe

Ni plak adham,second penakut yg terkenal..tp ade time,die ade gak try masuk dlm rmh tu tp xlama...


Ni plak "the HOT-test G-U-Y" dlm crew "the origin" kali ni...hahhaa....smpai rmh,die xleh tido...takut sgt...lbh2 lagi dlm bilik die ada tgkap yg mmg menakutkan...hahaah


Ameer merenung ke arah rmh tu buat kali terakhir,ameer smpt berbisik "hrp2 nnt ade org dok sini"...


BYE RUMAH KAYANGAN a.k.a RUMAH MONA FANDEY...


Conclusion : So..slpas je kitorg blah dari rmh mona fandey tu buat kali terakhir,mcm biasa..kitorg xkn singgah rmh trus(nk elakkan "benda"2 tu ikut kitorg smpai rmh,so kitorg pun melencong la ke tmpt yg xasing lagi buat kitorg,restoran ikhsana...kat sni smua mkan kaw2 nye...ade yg smpai nk tmbah roti canai 3keping..punya la lpar time tu...dlm time mkan2 ni..aku pun menanya la pendapat masing ttg pengalaman kali terakhir masuk rmh tu...

Faisal : sejujurnya kali terakhir ni lagi seram keadaan ngan sblum ni...myb ngan kuantiti org yg masuk kot,tu yg buatkan suasana lbh seram...mata aku xnkmpk ape2..cume dgr bunyi2 je la...

Wan : stakat nie x de la bnda2 yg btul2 mnakutkan...tp tkut gak ar...aku cuma dgr bunyi and rasa je..tu je...alhamdulillah la x de bnda bruk yg jd...

Zarul : wow...best ngan seram gak ikut korg ni masuk rmh mona(btol ke?)...td aku ade gak nmpk mcm org jln kat bwh dataran tu..tp xsure...lain kali aku pun nk ikut lg korg..ok?

Selayang : aku xnmpk apa2 sbb aku sibuk ngan ambik gmbr...mmg seram..xtipu..lagi2 kat area bilik lukisan tu...pergh..lawa plak gmbr2 tu...cantik...n lagi seram kat area bilik atas tu...gelap dan seram gile...

Last comment : slpas kitorg kaji2 dlm smua gmbr2 yg kitorg ambik dan berjya dpt snap bbrp entiti yg wujud dlm rmh tu...aku dan ameer memutuskan yg mmg wujud "entiti" yg agak xbbrp aktif sgt...cume akan keluar bile kite plak xmencari..hrp korg pham masuk aku ni...slpas ni kitorg gerak ke highland tower plak..mcm2 pengalaman yg kitorg dpt time g highland tower...nnt aku post kan dlm this week ni gak wlaupun aku xbbpr sure leh ke x..sbb aku bz la..

harap korg pham ngan keadaan aku skrg ni...ngan study..ok...pe2 hal,klu de musykil,persoalan,tanye je kat aku,aku akan try jwab ngan logik dan akal aku yg ada ni..ok...n thx a lot tau atas keprihatinan korg terhdap blog ni...thx tau...!!!

so...jmpa lagi dlm post seterusnya...enjoy tau ngan journey aku ngan "the origin" ni...

Assalammualaikum....!

7 comments:

kauthsar as kay said...

actually...i ade nmpk 1 objek kt 1 gbr u..i nmpk POCONG...tp x jelas sgt..if u guys teliti ng baek..u guys myb nmpk..
siot doe``

f.l.o.w.e.r.f.r.o.m.h.e.l.l said...

kt gmbr mane erk??
btw, yg gmbr jin tergntung tu kan, kurg jelas lah kt maner...
ley specific kan x???

HANA said...

aah. stuju2. cam nmpak pocong la.
haish. ta takot ke?

Macbeth said...

bhahahaha,
kau dah follow mak aku,
aku follow kau,

HANA said...

kat gmbr yg awk ckp de makhluk men cak2 tu. 1st tgok mmg nmpak cm de pocong. tpi td sy tgok blik.
huhu. btol2. cm nmpak de makhluk men cak2.
seramm.!!

ell said...

apa alamat rumah ni? boleh share?

Shadow Master said...

ell-alamat rmh ni..?kt sek12...dtg je kat area ni,mst nmpk nye...sbb sek12 ni kecik je kwsan nye...