Saturday, May 2, 2009

~"The Origin" Salvation ~

Pada Malam Yang Dingin Dan Suram....
(sory pada gambar2 yg kurg jelas)

Mus(kiri)bercakap ngan Ameer(kanan) sblum bertolak ke rumah "mona fandey"
lepas mkan kat restoran ikhsana dlm kol 8,"the origin",aku,mus dan adham trus gerak ke rumah untuk brth bdk2 rumah,ajak ikut skali mlm ni ke rumah "mona fandey" dlm kol12..mula2 skit je yg ikut..sbb dah bosan nk bace,mengadap buku...tiba2 1 rumah skali nk ikut...kire2 rmai gak yg ikut "selangkah ke alam misteri" pada mlm tu..so..smua prepare nk bwak brg2 yg patut dibawa..mcm biase...mus bawa DSRL canon die..aku bwk video cam,lain2 bwk perut je..hahaha(jgn marah eh)...bilangan org yg ikut mlm ni bertmbh kerana mlm ni special skit..kerana sblum ni,"the origin" cuma lepak kat dpn dan luar rumah tu je...pada mlm ni plak..."the origin" nk cuba plak nak "ceroboh" rumah tu...hehehehe..keadaan time nak gerak ke rumah tu mmg kelam kabut skit..maklumla..rmai yg nak ikut..so...antara "the origin" yg g mlm ni antaranya aku,mus,wan,lemon diikuti ameer,adham,ariff dan imran hujan...smuanye ade 8org..so,ni la masenye kesemua "the origin" buktikan ke"laki"an smua...hehehehe..

mlm ni,4org naik kereta=aku,wan,lemon,ariff dan 
4org naik moto=mus+adham/ameer+imran..

so...tepat dlm kol 1..smua "the origin" trun ke tmpt part moto n kerta untuk gerak ke rumah tu...tiba2...aku dpt call dr kwan aku merangkak junior2 aku,faiq..die ckp die nak ikut skali(aduh...ramai sgt ni...nnt xbest plak..)..aku ckp"nnt korg g la sndri..aku g ngan mmber2 aku"..tp faiq pksa gak nk ikut(pdhal aku tau die ni no.1 penakot)..asalnye aku xnk ajak die..sbb nnt takut die buat hal..tp die ttp nk ikut..then bukan die sorg je..pdhal die ajak msua housemate die..(pergh..lagi la crowded...mst nnt xbest,sbb rmai sgt)...then...die ckp nk dtg ke tmpt kitorg dlu..so "the origin" terpaksa la tggu mrka dtg..dlm 10minit..barula mrka dtg..tp bkn 1 krta..2krta..mak aih..rmainye nk ikut..("the origin" ckp kat aku yg skrg ni dah terlalu rmai sgt..nnt smpai sane mst kelam kabut)..then kami pun gerak la ke rumah "mona fandey" tu dlm kol 1.30pagi..tp kerta faiq gerak lmbt skit..katanye nk ambik mmber die..(aduh..tmbh lagi org..rmai sgt ni)..

dalam perjalanan ke rumah tu,hati kami semua berdebar2 dlm kereta time ni

wan bwak kerta singgah ke petronas berhampiran ngan rumah kitorg coz nk isi minyak..dlm rm20 die isi..then trus gerak ke rumah tu...setibanye kami smpai ke rumah tu..kami berkumpul dahulu untuk prepare ape2 yg patut sblum masuk ke dlm rumah tu...then kreta faiq plak smpai..tp bkan 2kereta kali ni...3kerta..pergh...(lagi rmai plak yg ikut)..ni yg mlas ni nk ajak org "luar" ikut lpas ni...
Aku berkata sesuatu sebelum masuk ke dlm rumah tersebut

okey...now part kitorg masuk rumah tu...org2 yg xmasuk rumah tu antaranya ariff,hujan,adham..team faiq plak..rmai la yg xmasuk..cume faiq,aizat,alif,apam n alim..so..yg masuk dlm rumah tu ade 9org...sbnrnya time trun je dri kerta tu..aku xrase pe lagi..cume ariff je la..mcm2 die rase..yg si imram plak..sblum gerak rumah lagi die dah ckp "klu rumah tu menyeramkan aku,mmg aku xkan masuk"...so..mmg die penakot..hahaha..then..time tu mus ambil la bbrp snap pic untuk jd "bhan bukti"...aku plak..xopen lagi video cam sbb nk jimat bateri...then,kitorg gerak serentak nk masuk ke rumah tu..kire mcm 4-4(4depan,4blkg)..hehehe..then..aku tanye kat ameer(sbb ameer dpan skali,yela..VanGuard),"mcm ne nk masuk ke dlm rumah ni?"..

ameer ckp kat tembok tu ade 1 laluan(actually,bkn laluan,tu tmpt besi tembok yg dah hilg besi),so,tu la "main gate" kitorg nk masuk..susah gak nak masuk,sbb aku dah la besar,nk masuk laluan kecik tu..janji lepas masuk..kitorg berkumpul kat dpan "lorong utama",ameer ckp,kena kira nombor dlu(supaya nnt ade "tertambah/terkurang" blgn org yg masuk/keluar rmh tu nnt)..lpas tu smua masuk ke dlm rumah tu..pergh..gelapnya..kat ruang tamu(kot) pun dah gelap gile..xnmpk ape2..nasib baik ade torchlight hanset aku ni..terang la skit..lemon pun ade tocrhlight..lain2 xbwk..so..lemon suluh depan,aku suluh blkg..aku usha kiri kanan aku yg gelap gile ni,harap2 dpt "tgk benda" tu..aku still xnmpk pe2 yg mencurigakan..then..smpai ke ruang tamu(kot)..aku suluh kat atas ceiling rumh tu..pergh..lawa siut bentuk ceiling tu..bulatan besar putih..(dlm kpale aku ckp,"knp rumah sbsar n secantik ni ditinggalkan?"..xkisah la..then...


berada di ruang tamu(pic blur la..sorry)

keadaan sekeliling pintu masuk ke swimming pool

lemon n ameer bwk kitorg ke area kanan rumah tu,yg ade swimming pool..time aku tgk swimming pool tu..aku nmpk ade pondok kecik kat sblh swimming pool tu..aku nk je gerak ke sana..tp sorg2 plak..(xberani)..seram...gelap siot...then..lpas tu kitorg gerak ke ruang bilik blkg tu plak...stiil gelap walaupun disuluh dgn 2torchlight..kat dlm tu ade tmpt basuh tangan(kire mcm dapur)..then ameer ckp "jom naik ke atas plak"..pergh...kat atas ni la mcm2 benda "the origin" nmpk,dgr,bau...time nak naik atas tu..aku mcm terdengar bunyi dtg dari arah swimming pool(sbb aku yg blkg skali)..dgr mcm bunyi org tgh ckap(pdahal time tu smua diam ketakutan n nak naik atas plak)tp aku xtoleh pun(sbb xnk tegur)..aku buat dek je la..aku lajukan skit speed jalan aku ni..(dah takut time tu)...

time nak naik tangga untuk naik ke atas plak..cuak siot..sbb kat tgh2 part tgga ade dinding,n ade cermin pecah..(nmpk seram wooo)...aku ckp kat diorg spaya hati2 sbb tangga tu xsiap lagi,xde tmpt pemegang,so bahaya klu tersalah step..then smpai je kat tingkat atas,aku suluh skali lagi kat atas ceiling tu..kali ni nmpk lagi dekat skit ceiling tu..aku xtipu..mmg cantil part tu..lemon bwk la kitorg masuk 1 bilik ke 1blik..dimulai dengan bilik utama(agaknye sbb bilik tu nmpk besar)..kesemua bilik kat atas tu 4..kesemua bilik kitorg redah..tp part yg seram nye plak...time nk masuk ke bilik utama tu..

wan(kiri) dan aizat(kanan) terkejut dengan design tangga tersebut

time kami semua naik tangga(hati2,bahaya skit psal tangga ni xde tmpt pemegang)

lemon(sebagai torchman) dan aizat masuk bilik di tingkat atas

antara tandas yg agak "seram" yg berjaya lemon jumpai

ruang bilik di tingkat atas yg agak "gelap"(dlm pic ni terang sbb flash camera)

Ameer(kanan) berkata ok kepada aku(cameraman)

"the origin" bersama team junior di dalam bilik atas(nmpak x rumah blkg tu?)

dalam blik ni rmai "the origin" n junior ckp terdengar bunyi "org bercakap"

time tu aku blkg skali..nak cover line blkg kan..sbb ade torchlight..then time tu aku saje je la pusing blkg jap,nak tgk keadaan sekeliling..tiba2...aku ternmpk "lembaga hitam"(xsure sgt sbb gelap,ditmbah plak ngn "lembaga" yg gelap,so hasilnya "gelap", xleh nak sure sgt")..aku pun time tu xpikir pnjg..terus toleh ke depan(xnk tenung lame2 benda tu,takut lain jdinya..aku pun trus ke sblah lemon,ke dpan skali..yela..dah takut..then aku skali lagi ke tmpt yg same..but "benda" tu dah xde..hilang...xnmpk dah..lega hati aku..time tu aku xnk brth sape2 sbb klu aku brth,nnt dikira tegur..so..aku simpan je bnda tu smpai kat luar rumah..then,part tu aku bukak video cam aku untuk record keadaan rumah tu,tp time tu,tiba2 je kitorg terdengar bunyi pelik dari arah luar yg ada taman bhgn atas tu(meremang bulu roma smua "the origin")..

lepas tu,aku dah xjaga bhgn blkg lagi..smua jlan berselerak..buat hal sndiri...but still dlm kumpulan..mus yg still ambik gmbar time tu kata xnmpk ape2 lagi..cuma ke"sejuk"an melanda tiba2 ke dlm rumah tu,katanya..aku tgk yg plg cool skali kat dlm tu cume ameer,wan dan lemon..yg lain2 smua dah sibuk2 nk keluar rmah tu cpat,ada yg ckp ternmpk "kelibat putih" kat bilk no2 atas tu..ade yg ckp terdengar bunyi "orang ketawa" la kat blik blkg bhgn atas..lpas tu ade plak yg ckp ternmpk "bnda bertenggek" kat atas ceiling tu la..then ade yg ckp,naik je kat bhgn ats rumah tu rase pening2 la..kat bhgn atas tu ade lubang kecik bhgn sblh knan tgga..aku pun tgk la pe yg ade kat dlm tu..tp gelap sgt..aku suruh mus tgkap part tu..then jam menunjukkan kol3..dak kire 1jam setengah gak kitorang smua lpak kat dm rumah tu..then smua turun balik ke bwah...dengan perasan seram lagi didada,aku trun dengan laju nya..hehehe..then..tiba2..

ketika hendak trun ke bwah(seram x keadaan tangga ni?)

lemon menyuluh bilik yg ada lukisan pelik2

lukisan pelik2 di dinding pertama,antaranya org mati,dadu,blackheart,teddy bear

ameer(kiri) yg kepenatan bersandar pada wan(kanan) terkejut melihat lukisan pelik2 tu

ni la antara lukisan pelik2 dkt dinding di blik bwah,antaranya lukisan kereta kebal,mata,alien,spiderman n plg seram skali,muka org pompuan menangis,seram siot)

ni lukisan org2 kat dinding tu...

part ni smua mcm dah nk berpecah..ade yg nak g ke swimming pool..ade plak yg nak g ke bilik blkg..aku ckp kat diorg better jgn pecah,takut nnt pe2 yg berlaku,smua org ssah..tp team faiq ni ttap nk gerak ikut arah diorg...aku pun jd xtentu arah,nak ikut "the origin" or nak ikut team faiq..tiba2 kaki aku ni gerak ke arah team faiq..sbb time tu apam ckp ada kubur kat area swimming pool..aku ckp mane ade..but apam still gak nk gerak ke sana..so aku pun ikut la sbb nk kepastian sama ada btol x ade kubur..kat kwsan skliling swim tu,ade besi2 yg dah karat(so..hati2 ye..)..puas kitorg redah kat area2 tu..tp xjmpa..then kitorg smua pusing kat pool tu..kat blkg tu ade jln nk kluar..so kitorg pun kluar ngan gembiranya...tp aku teringat kata2 arif dlm kereta("benda" tu akan ikut kat org yg kluar last skali)..pastu trus aku jd org pertama kluar dri rumah tu melalui pgar kecil(kena pnjat dlu)..fuh...lega xterkata sbb berjaya kluar dri rmh tu ngan xkena kacau..hahaha(berlagak)..

diikuti oleh apam,faiq,alim,aliff dan aizat.."the origin" plak luar ikut laluan masuk td..then smua berkumpul kat dpn gate kecik tu..mus ckp "knp korg xikut kitorg?"..aku ckp kiorg nk lalu kwsn pool tu,katanya ada kubur..tp xde...hampeh..then dgn rase nk explore lagi, ameer,wan,lemon ngan mus masuk balik ke dlm rumah tu,tp nk masuk area bwh blik pool tu(tmpt video cam aku buat hal petang tu!!!)...aku dah xnk masuk ngan alasan kaki dah sakit(pdhal aku dah cuak masuk tmpt tu)..tp kali ni adham beranikan diri nak masuk ke dlm rumah tu(first time adham jadi "laki")...hahahaha...tp diorg masuk xlama..dlm 10minit..psatu diorg kuar balik ngan biase...then smua kembali ke kereta masing2..smua berkumpul...aku dengar imran hujan ternmpk "benda" kat bhgn atas sejak dtg awal2 lagi..cume xnk ckp je..then smua org ngan rase mengantok ,takut,bosan pun ade,marah(sbb rmai sgt yg masuk n rmai sgt xdgr arahan),lapar,pening..smua beredar dari rumah tu dengan berlainan destinasi,"the origin" gerak ke restoran ihksana,dan team faiq ke khulafa(tgk bola)...
team faiq dan aku baru je kluar dari pagar kecik

wan kelihatan tidak puas hati,masuk balik ke dlm rumah tu untuk "last-man-standing"

keadaan di bilik bwh swimming pool(time nak keluar ni)

"the origin" yg kluar last skali dari rumah tu(termasuk mus n ameer)-ketika brd di bilik bwah pool

conclusion: sebagai "the origin",aku rase mlm ni spatutnya rase seram,tp ngan kehadiran "group junior",feel nk rase seram tu dah xde sgt..cume rase tu ade balik time nak naik atas je...ape yg leh aku pendek cite...bgi aku la...xde pe2 sgt yg seram kat dlm rumah tu,cume stkat nmpk "lembaga hitam" yg xsure sgt pe benda tu..ngan mcm2 rase yg dirasai oleh "the origin" n team "junior" faiq...keadaan kat dlm rumah tu sbnarnya agak kelam kabut skit..n btol2 aku rase "seram" kat part "bunyi pelik" time aku bukak video cam tu..pergh...n 1 lagi..mus dpt tgkap gmbr lukisan pelik2 kat dlm rumah tu...sdgkan aku xperasan lgsg pun...hasrat nk buat style "1blik 1org" xmenjadi sbb terlalu ramai sgt org yg masuk..."the origin" spkat lpas tu untuk xnk ajak2 sape2 pun ikut lpas tu...nnt jd mcm mlm ni...so ni la comment "the origin" pada mlm tu...
Faisal : time masuk dah rase seram,time dah masuk lagi la seram,ngan nmpk "benda" nye(aku rase xde pe2 kot,mybe perasaan aku je,setuju x?),bunyi pelik kat atas..cume kecewa ngan "keadaan kelam kabut" dari team lain..feel nk "more fear" tu xde dah....anyway..rumah tu still xbgi aku rase seram 100% lagi..baru smpai 25%...

Mus : terkejut lihat "lukisan" pelik2 kat dlm tu..yg paling seram kat lukisan pompuan nangis..mcm real siot...meremang bulu roma aku time aku snap kat dinding tu for the first time...huhuhuhu

Wan : aku xnmpk apa2.cume dgr je la..kat bilik blkg area atas...tu je...rumah tu cantik..sayang..klu aku ade duit lbih..dah lame aku renovate rumah tu...

Lemon : xseram mane pun rumah ni...takat besar je..n gelap..bengang ngan junior..bising..aku cadangkan jgn ajak org luar lagi ikut lpas ni..ok "the origin"...?
Ameer ;sbgai org dpan..aku xnmpk ape2..mmg xpuas gile masuk skjap sgt..ngan bising n "kacang merba" bdk2 tu...cume agak "panas" kat bhgn atas tu...lain je rasenye..lupe plak..aku pening la faisal..
Ariff :dari awal prjalan lagi aku dah rase lain dah...tu psal aku xmasuk(alasan)..cume xpuas hati ngan bdk junior sorg tu...
Adham : no comment..but really rumah ni besar n lagi menyeramkan lagi pd waktu mlm...

Imran : aku nmpk "benda" kat atas bilik atas,walupun aku xmasuk.."benda" tu stiil ade kat atas time korg smua naik...seram siot...
aku xdpt comment dri team faiq sbb kluar je dri rmah tu, smua geng2 die gerak..


pe lagi...lpas balik mkan..tido la...hahahahaha 
(sory wan,gune pic ko sbgai rujukan-mamat ni single lagi tau...hehehehe)

Last comment : anyway...mmg rumah ni nmpk seram..n mmg seram pun(for the first time masuk la)..myb lepas ni kitorg nk masuk skali lagi untuk double check...so...tunggu kemunculan post blog terbaru yg akn datang..berkenaan ngan rumah tu gak...dan harap maaf klu ade certain part buat korg ssah nk paham...n pic2 di atas ni nmpk blur sbb mus xreti lagi nk main camera time mlm n gelap..so sory ye...Assalammualaikum!

6 comments:

leha ahmad said...

uih seram

CuFa said...

nice work.. =)

Shadow Master said...

thx a lot tau..
sudi2 la bace lagi...ye..!!

Anonymous said...

wan comel je tgh tdo :p

Anonymous said...

weee scary !
lg2 part lkisan n tngga tuh!
n lastly comel jew pic guy yg tdow tuh. :)

Anonymous said...

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!